فهرست مطالب

تاریخ پزشکی - پیاپی 42 (بهار 1399)

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 42 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/19
  • تعداد عناوین: 27
|
  • سعید عظیمی نیا، مهرناز بهروزی، محمد سپهری صفحات 7-17

    مغرب/ افریقیه به دلایل سیاسی و جغرافیایی 70 سال طول کشید تا به طور کامل توسط اعراب مسلمان فتح شود. پس از آن نیز به دلیل شورش‌های مختلف بومیان منطقه علیه والیان عرب مسلمان، موجب بروز بحران اقتصادی و فقر شدید شد. اما به تدریج با گسترش امنیت و رفاه نسبی در دوره حاکمان مستقل، شهرنشینی و عمارت زمین‌ها و پیرو آن تجارت رشد کرد. بدین‌جهت، هدف پژوهش، تبیین وضعیت شهروندی و رفاه و امنیت در مغرب و افریقیه از زمان فتح آن در سال 22ق. تا پایان قرن دوم است. سوال پژوهش، این است که وضعیت شهروندی در مغرب و افریقیه از زمان آغاز فتوح در 22ق. تا پایان قرن دوم چگونه بود؟ برای پاسخگویی به مسئله مزبور از روش توصیفی- تحلیلی و تاریخی به شیوه اسنادی و کتابخانه‌ای استفاده شد. پس از بررسی و تحلیل اطلاعات این نتیجه حاصل شد که رفاه و امنیت نسبی در دوره حکومت‌های مستقل، موجب رشد و افزایش جمعیت و توسعه شهرها و شهرنشینی گشت. رشد و گسترش شهرها و آبادانی مزارع کشاورزی موجب افزایش تولیدات گردید. این امر به همراه توجه حاکمان منطقه به تجارت، باعث شد تا شهرهایی مانند تاهرت و سجلماسه تبدیل به شهرهای تجاری مهمی شوند که اقوام و مذاهب مختلف را درخود جای دادند. همچنین، سکونت و حضور اقوامی با فرهنگ های متفاوت در این شهرها موجب تعاملات اجتماعی و فرهنگی بین بومیان و مهاجران شد.

    کلیدواژگان: شهروندی، امنیت و رفاه، مغرب و افریقیه، مسلمانان، بربرها
  • سیمین رشیدی پورکهنوجی، غلامحسین زرگری نژاد، محمدعلی اکبری صفحات 19-29
    زمینه و هدف

    قدرت‌های روس و انگلیس در دوران معاصر و از جمله در دوره قاجار با دخالت نظامی، تحمیل قراردادهای تجاری، اقتصادی و سیاسی، ساختار قدرت در ایران را تحت تاثیر قرار داده‌اند. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر رقابت‌های این دو قدرت استعماری و تاثیر آن بر ساخت قدرت در ایران می‌پردازد که به طور خاص به قراردادهای ترکمنچای و آخال نظر افکنده است.

    مواد و روش‌ها

    روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی تحلیلی است که با استفاده از منابع اسنادی و کتابخانه‌ای و بهره‌گیری از رویکرد تاریخی نسبت به جمع‌آوری اطلاعات اقدام نموده است.

    یافته‌ ها

     جنبه‌های داخلی رقابت‌های روس و انگلیس پس از عهدنامه‌های ترکمنچای و آخال در عهد قاجار باعث وابستگی سیاسی، اقتصادی و تجاری پادشاهان قاجار به این دولت‌ها شده بود، تصمیم‌گیری مستقل و عقلانی را از آنان سلب می‌کرد، کشور عرصه تاخت و تاز قدرت‌های استعماری بود، ضربات مهلکی به فرایند توسعه ایران وارد شد، زمینه‌های توسعه وابسته را برای مدت طولانی در نزد سیاستمداران ایرانی ایجاد نمود.

    نتیجه‌ گیری

     عهدنامه ترکمنچای و آخال، جنبه رقابتی و بیشتر برای حراست از منافع استعماری روس‌ها در ایران و آسیای مرکزی بود که در مقابل آن، انگلیس را نیز به ایجاد عهدنامه‌های استعماری دیگری سوق می‌داد. رقابت استعماری روس و انگلیس در این دوره بیشتر در آسیای مرکزی و هندوستان خلاصه می‌شد، تجزیه ایران و تشویق مقامات محلی به جدایی از ایران جنبه خارجی دیگری بود که روسیه و انگلیس دنبال می‌نمودند و در عمل نیز چنین رویدادهایی به وقوع پیوسته بود.

    کلیدواژگان: روسیه، انگلیس، ایران، ساخت قدرت، ترکمنچای، آخال
  • محمود رضوانی کیا، محمدنبی سلیم، احمد اشرفی صفحات 31-41
    زمینه و هدف

    ظهور اسلام و تاثیر اصول اخلاقی و آموزه‌های آن بر شکل‌گیری مدنیت اسلامی یکی از نقاط برجسته تاریخ به شمار می‌رود که فرایند گذار از عصر جاهلیت به دوران مدنیت اسلامی را رقم زده است. از این منظر، بررسی تاثیر اصول اخلاق اسلامی در حیطه اجتماعی، اقتصادی و انسانی می‌تواند زوایای دیگری از کارکرد اخلاق اسلامی را به ما نشان دهد.

    مواد و روش‌ها

    روش مورد استفاده در مقاله حاضر، توصیفی تحلیلی است که با بهره‌گیری از متون دینی به ویژه قرآن کریم، کتب تاریخی و فقهی و همچنین دیدگاه اسلام‌شناسان به بررسی نقش اصول اخلاق اسلامی در گذار اعراب از عصر جاهلیت به عصر مدنیت اسلامی پرداخته است.

    یافته‌ها

    اصول اخلاق اسلامی در سه حیطه کرامت انسانی که شامل ارتقای جایگاه مردان و زنان و برچیدن رسومات خرافی از جمله زنده به گورکردن زنان و تقلیل جایگاه آنان به ابزاری جنسی، اصول اخلاق اجتماعی و کنارگذاشتن آداب شرابخواری و نقض حقوق بنیادین انسان، حقوق اقتصادی، شامل حرمت ربا و تاکید بر اصول اخلاقی، از جمله انفاق به عنوان شاخصه‌های مدنیت اسلامی و فراهم کننده گذار اعراب از عصر جاهلی به عصر مدنیت اسلامی است.

    نتیجه‌ گیری

    اخلاق اسلامی به عنوان روح زندگی اسلامی به شمار می‌رود که در ابعاد اجتماعی، انسانی و اقتصادی، شرایط لازم برای گذار اعراب به مدنیت را فراهم نموده است. از این جهت، مدنیت اسلامی دارای ریشه‌های پایداری در فرهنگ عصر جاهلیت است که با نفی برخی از آنان نظیر ربا، شرابخواری، بهره‌برداری جنسی از زنان و پذیرش برخی از آنان نظیر جوانمردی، مهمان‌نوازی و وفای به عهد به بسط اصول اخلاق اسلامی پرداخته و شرایط لازم برای گذار اعراب به مدنیت اسلامی را فراهم نموده است.

    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، اعراب، عصر جاهلی، مدنیت اسلام
  • مریم عاشوری، حسن شادپور، احمد اشرفی صفحات 43-55
    زمینه و هدف

    نهضت‌های سیاسی و اجتماعی با هر هدف و انگیزه‌ای که تاسیس شوند، ریشه در تحولات واقعی آن جامعه از جمله شرایط سرزمینی و جغرافیایی آن دارند. به همین دلیل وجود شرایط تسهیل‌کننده و یا موانع می‌تواند عاملی برای گسترش و یا عدم گسترش اندیشه‌های هر نهضت و یا جنبش اجتماعی باشد.

    مواد و روش‌ها

    روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی تحلیلی است که با بهره‌گیری از منابع تاریخی، اسنادی و کتابخانه‌ای اطلاعات موجود درباره قرامطه، مختصات و حیطه جغرافیایی گسترش آن و همچنین آثار سیاسی و اجتماعی آن را مورد بررسی قرار داده است.

    یافته‌ ها

    نهضت قرامطه در زمان گسترش اندیشه‌های شیعی، مناطق مهم و استراتژیک جهان اسلام را در دست گرفته بود؛ و خطر مهمی برای خلافت عباسی محسوب می‌شد. تکیه رهبران نهضت بر شرایط ناعادلانه سیاسی و اجتماعی بر علیه شیعیان و توجه به مناطقی که اقبال عمومی در آنان برای برقراری عدالت و ظلم‌ستیزی بیشتر بوده است، مختصات نهضت قرامطه را تشکیل می‌دهند. اعضا و رهبران نهضت قرامطه با در نظر گرفتن مزیت‌های جغرافیایی، اندیشه‌های سیاسی خود را در سرزمین‌های مختلف بسط می‌دادند. 

    نتیجه‌ گیری

    از منظر جغرافیای سیاسی، قرمطیان در گستره وسیعی از مناطق فعالیت خود مانند ایران، شامات، عراق، توانستند اقتدار خلافت عباسیان را به چالش بکشانند؛ لیکن، در برخی دیگر از نواحی بلاد اسلامی، از فرصت‌های مساعدتری برای افزایش قدرت و تحقق اهداف خود بهره‌مند بودند، مانند بحرین که دولت مورد نظر قرمطیان هم تشکیل شد و توانستند از شرایط و عوامل جغرافیایی این مناطق به نفع خود بهره ببرند. از این جهت، قرامطه به دلیل انتخاب بحرین به عنوان مکان گسترش اندیشه خویش، از پیشگامان اندیشه ژیوپولوتیکی در جهان اسلام به شمار می‌رود.

    کلیدواژگان: قرمطیان، عباسیان، ژئوپلیتیک، بستر جغرافیایی
  • سمیه درخشان، جمشید معصومی، مجید وزیری صفحات 57-71
    زمینه و هدف

    حقوق و تکالیف زوجین زیربنای نظام رفتاری خانواده و ارتباط میان آنان را تشکیل می‌دهد. به همین دلیل ضعف و عدم تغییر در قوانین و حقوق زوجین می‌تواند آثار نامطلوبی بر زندگی مشترک داشته باشد. از جمله مهم‌ترین اموری که می‌تواند تغییر و تحولات زمانه را به بحث حقوق زوجین مرتبط سازد، مولفه های زمان و مکان است که در این پژوهش به بحث گذاشته می‌شود. سوالی که پژوهش حاضر درصدد پاسخگویی به آن است: زمان و مکان از چه راه‌هایی بر حقوق و تکالیف زوجین اثر می‌گذارند؟

    مواد و روش‌ها

    روش مورد استفاده در پژوهش حاضر، توصیفی-تحلیلی است که به شیوه اسنادی و با بهره گیری از کتب، مقالات، منابع فقهی و دیدگاه‌های مطرح شده توسط حقوقدانان، مطالب جمعآوری شده است.

    یافته‌ ها

    زمان و مکان، عنصر پیش برنده نظام حقوقی میان زوجین است که هم از حیث حقوق، و هم از حیث تکالیف باعث شکل گیری حسن معاشرت، وفاداری و احترام متقابل میان زوجین، انجام صحیح اموری مانند حضانت از فرزندان، تربیت آنان و همچنین الگویی برای نظام رفتاری خانواده می‌گردد.

    نتیجه‌ گیری

     نظام حقوق زوجین در ایران با توجه به استخراج قوانین از متون دینی و اسلامی همواره پاسخگوی نیازها و مشکلات زوجین براساس حقوق و تکالیف است که البته نیازمند در نظر گرفتن مولفه‌های جدید حقوق بشری در ابعاد مختلف است. استفاده از راهکار شروط ضمن عقد به زنان این امکان را می‌دهد تا از میزان محدودیت‌های حقوقی علیه خود بکاهند و استقلال و آزادی بیشتری را در خصوص تکالیف خانوادگی و تعهدات ناشی از نکاح بدست آورند. از جمله این شروط می‌توان به آزادی انتخاب اشتغال زنان، محدویت ریاست مردان بر خانواده و همچنین ایجاد قوانینی برای آزادی عمل زنان در مقوله استمتاع و حتی حق طلاق اشاره کرد.

    کلیدواژگان: حقوق زوجین، تکالیف زوجین، حقوق اسلامی، زمان و مکان
  • یحیی آقایی، بهنام حبیبی درگاه، حیدر حسن زاده صفحات 73-85
    زمینه و هدف

    نهادهای بین‌المللی یکی از ارکان حقوقی مهم در دوران معاصر شناخته می‌شوند. به همین دلیل، مجموعه‌ای از نهادهای رسمی و غیررسمی وجود دارند که بررسی اهداف و سیاست‌های آنان نیازمند بررسی تاریخچه و تحولات آنان در پرتو تحولات زمانه است. هدف پژوهش حاضر، تحول اهداف نهاد داوری در پرتو تحولات تاریخی این نهاد است.

    مواد و روش‌ها

     روش مورد استفاده پژوهش حاضر کیفی است که به طور مشخص از رویکرد توصیفی - تحلیلی بهره می‌برد و به شیوه اسنادی و کتابخانه‌ای مطالب را جمع‌آوری نموده است.

    یافته‌ ها

     نهاد داوری امروزه از حالت سنتی و ساده خارج شده و به شکل توافقی و قراردادی درآمده و دارای قواعد حقوقی مدونی است. عضویت و پذیرش در آنان نیازمند بهنجارسازی قوانین و مقررات داخلی است تا از این طریق بتوان بخش مهمی از اختلافات حقوقی در مسایل مختلف را حل نمود. نهاد داوری دارای ساختار سازمانی مشخصی نیست. همچنین تفسیرپذیری قواعد حقوقی نهاد داوری و سیطره برخی کشورها بر قواعد حقوقی عام آن یکی از چالش‌های نهاد داوری و مانعی برای فراگیری آن در نظر گرفته می‌شود.

    نتیجه‌ گیری

    به لحاظ تاثیر حوادث تاریخی، پذیرش کنوانسیون‌ها (به‌ویژه کنوانسیون 1958 نیویورک)، قانون نمونه آنسیترال 1958، قوانین نمونه راجع به داوری، تشکیل نهادهای داوری، بحران نفت در دهه 1970، رشد و توسعه تجارت بین‌المللی و همچنین دعاوی و اختلافات قدرت‌های بزرگ در عصر حاضر از مهم‌ترین دلایل گسترش قواعد و اهداف نهاد داوری است که برحسب تحولات، دچار دگردیسی‌های متعددی گشته است.

    کلیدواژگان: داوری، تحولات تاریخی، نهادهای بین المللی، دولت ها
  • حامد حق شناس، علی اکبر فرح زادی، عابدین مومنی صفحات 87-98
    زمینه و هدف

    بررسی روابط تجاری از منظر آموزه‌های دینی یکی از معیارهای اساسی در بررسی نگرش دین اسلام نسبت به تعامل و برقراری روابط با سایر ملت‌ها از جمله غیرمسلمانان است. هدفی که پژوهش حاضر دنبال می‌کند، بررسی تاریخی روابط تجاری مسلمانان از منظر آیات و روایات و همچنین سیره رسول گرامی اسلام (ص) و معصومین (ع) است.

    مواد و روش‌ها

     این پژوهش با تکیه بر روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از رویکرد تاریخی و تحلیل اسناد و استفاده از منابع کتابخانه‌ای نوشته شده و ضمن بهره‌گیری از آیات و روایات و آراء و نظرات فقهی مشهور به واکاوی تاریخی روابط تجاری مسلمانان با غیرمسلمانان پرداخته است.

    یافته‌ ها

    روابط تجاری مسلمانان با غیرمسلمانان ارتباط وثیقی با حقوق شهروندی در اسلام دارد. بدین‌معنا که بر مبنای احکام اسلامی، روابط تجاری مسلمانان با غیرمسلمانان می‌بایست بر مبنای عزت و کرامت ذاتی انسان‌ها، عزتمندی جامعه اسلامی، نفی عسر و حرج و همچنین مصلحت جامعه اسلامی صورت گیرد.

    نتیجه‌ گیری

     تا زمانی که غیرمسلمانان اقدامی خلاف امنیت عمومی و کیان جامعه اسلامی ننمایند همانند سایر شهروندان می‌توانند فعالیت اقتصادی و تجاری داشته باشند و مسلمانان نیز می‌توانند با آنان رابطه تجاری برقرار نمایند. نگرش اسلام به تعامل با غیرمسلمانان با در نظر گرفتن امتیازات عام و خاص برای غیرمسلمانان دنبال می‌شود که البته نباید سود و منافع اقتصادی به دستاویزی برای رواج شیوه‌های نامعمول و حرام اقتصادی در زمینه کسب و کار و تولید ثروت باشد.

    کلیدواژگان: مسلمانان، غیرمسلمانان، اسلام، واکاوی تاریخی، حقوق شهروندی
  • سیده مرضیه داورپناه، سید محسن رزمی، محمدرضا کاظمی گلوردی صفحات 99-109
    زمینه و هدف

    ولی فقیه هرچند به معنای سیاسی، ایده‌ای متعلق به دوران معاصر و تاسیس نظام جمهوری اسلامی ایران است، اما ریشه‌های تاریخی آن به اندیشه فقهای شیعه بر می‌گردد که در طی اعصار مختلف، عناصر این مفهوم را پرورش داده‌اند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاریخچه ولایت فقها در اندیشه شیخ طوسی ملقب به شیخ‌الطایفه است.

    مواد و روش‌ها

     روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی - تحلیلی است که استفاده از آثار شیخ طوسی و سایر فقها و علمای شیعی را به‌عنوان منابع اصلی در دستور کار قرار داده است. بنابراین جمع‌آوری اطلاعات به شیوه اسنادی و کتابخانه‌ای انجام گرفته است.

    یافته‌ ها

     اندیشه شیخ طوسی درباره ولایت فقها بر مبنای نقش‌آفرینی آنان در امور اجتماعی، قضایی، و همچنین تدابیری برای دریافت خمس و رتق و فتق امور مالی است و وجه سیاسی بارزی ندارد. با این حال، در عصر غیبت معصوم (ع)، نظر فقها درباره امور مختلف جامعه به‌عنوان کسانی که شناخت و علم کافی در زمینه احکام دینی دارند، صایب و نافذ است و همین رویکردها زمینه‌ای برای پرورش نظریه ولایت فقیه توسط سایر علمای شیعی شده است که نشانگر تکامل این نظریه در طول تاریخ تشیع می‌باشد.

    نتیجه‌ گیری

    مطرح کردن جایگاه فقها به‌عنوان استمرار حرکت رسول گرامی اسلام (ص) و ایمه اطهار (ع) در حیطه مسایل مختلف، پرورش اندیشه سیاسی شیعه بر مبنای ولایت فقها در برابر اندیشه سیاسی سلاطین جور و طاغوتیان و بر حق دانستن فقها در امور قضایی و حسبیه از جمله مولفه‌هایی است که می‌تواند اندیشه شیخ طوسی را به‌عنوان حاملی برای انتقال تیوری ولایت فقها برای اعصار بعدی، نمایان سازد.

    کلیدواژگان: ولایت فقها، شیخ طوسی، اندیشه اسلامی
  • علی زرین مهر، حسن شادپور، محمد نبی سلیم صفحات 111-123
    زمینه و هدف

    تمدن اسلامی در قرون اولیه یعنی از قرن دوم تا قرن پنجم هجری، دوران طلایی خود را گذرانده است و در همین دوره بود که اندیشه‌ها و نحله‌های فکری و علمی گسترده‌ای شکل گرفت. یکی از جریان‌های تاثیرگذار در این دوره، نهضت ترجمه بود که باعث ظهور و سقوط برخی اندیشه‌های علمی و فلسفی در عالم اسلام شده بود.

    مواد و روش‌ها

    روش مورد استفاده در پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی است که با تکیه بر مطالعات نظری و تحقیقات کتابخانه‌ای انجام گرفته است.

    یافته‌ ها

     نهضت ترجمه از جهات مختلفی بر شکل‌گیری جریان‌های علمی در قرون میانی اثرگذار بوده است؛ اولا، باعث رشد اندیشه‌های اعتزالی از راه ترجمه آثار یونانی و سریانی و امتزاج آنان در فرهنگ اسلامی شده بود؛ دوما، وضعیتی را پدید آورد که اشاعره نیز در تقابل با اندیشه‌های اعتزالی، به روش‌های فلسفی متوسل شدند و برعلیه معتزله برخاستند.

    نتیجه‌ گیری

    آثار نهضت ترجمه حتی تا امروز نیز تداوم پیدا کرده و در قالب‌های مختلفی، اندیشه‌های فلسفی و استدلالی را در عالم اسلام گسترش داده است. علاوه بر این، عقل‌گرایی و گفتمان‌محوری افکار و آثار معتزلیان، موجد ادامه بحث و نظر در حوزه معرفت‌شناسی جهان اسلام بر اثر نهضت ترجمه است. نهضت ترجمه و نحله‌های برگرفته از آن، نواندیشی دینی را پس از وقفه‌ای طولانی، در بین ایرانیان تجدید نموده و جدالی فلسفی میان جریان‌های مختلف از جمله اشاعره و معتزله را پدید آورده است که خود بیانگر تضارب آراء در عصر زرین تمدن اسلامی است.

    کلیدواژگان: نهضت ترجمه، اعتزالی، اشاعره، تمدن اسلام
  • محمد دارایی، احمدرضا خزایی، ابراهیم یاقوتی صفحات 125-136
    زمینه و هدف

    جامعه اسلامی که درواقع همان کشور و یا سرزمین اسلامی است که اکثریت آن مسلمان هستند و یا احکام اسلامی در آن غلبه دارند، ارتباط زیادی با حقوق شهروندی دارد. به این دلیل که اعضای جامعه اسلامی را شهروندان (مسلمان و غیرمسلمان) تشکیل می‌دهند که دارای حقوق خاص خود هستند. پژوهش حاضر درصدد بررسی نگرش جامعه اسلامی به مقوله حقوق شهروندی است.

    مواد و روش‌ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است که با جمع‌آوری اطلاعات از کتب، مقالات، متون دینی و اسنادی نسبت به نگارش موضوع اقدام نموده است.

    یافته‌ ها

     جامعه اسلامی اغلب به معنای ترسیم مرزی عقیدتی و یا در صورت امکان، جغرافیایی میان دنیای اسلام و دنیای کفر است که البته بر پایه تعالیم رهایی‌بخش اسلام شکل می‌یابد و حقوق سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی شهروندان اعم از مسلمانان و غیرمسلمانان نیز در آن رعایت می‌شود. بنابراین مطرح شدن جامعه اسلامی به دلیل پیاده کردن احکام اسلامی و همزیستی صلح‌آمیز بر پایه تعالیم الهی است و تنها به حقوق شهروندان در مرز جغرافیایی نمی‌پردازد.

    نتیجه‌ گیری

    جامعه اسلامی گستره نگرش و مرزهای اسلام را در برابر سایر مکاتب و ایدیولوژی‌ها مشخص می‌نماید که البته نگاه آن به حقوق شهروندی معاصر، نگاهی مثبت و پیشروانه است. نگاه آرمان‌خواهانه و فراسرزمینی جامعه اسلامی با رویکرد سلطه‌طلبی سازگار نیست، بلکه پیامی اخلاقی برای احقاق مظلومان و ستمدیدگان در سراسر جهان و زندگی توام با صلح و عدالت است که امروزه مبانی حقوق شهروندی را نیز تشکیل می‌دهند. فقهای اسلامی می‌بایست تلاش نمایند تا در پرتو تحولات معاصر و دوری جستن از اتهامات حقوق بشری در سطح جهان به تشریح احکام اسلامی درباره حقوق شهروندی بپردازند. این مساله باعث وحدت جهان اسلام اعم از شیعی و سنی می‌شود و رویکرد واحدی در قبال حقوق شهروندی عرفی ایجاد می‌نماید.

    کلیدواژگان: جامعه اسلامی، شهروندی اسلامی، حقوق شهروندی، اسلام
  • صادق سلیمی، فرید بیرانوند، افشین جعفری صفحات 137-149
    زمینه و هدف

    با گسترش عملیات‌های تروریستی پس از حملات یازده سپتامبر، در فرآیند مبارزه با فعالیت‌های تروریستی، بنا به دلایل مختلف از جمله فقدان ابزارهای کنترلی و وضعیت خاص نیروهای تروریستی نسبت به مردم عادی، برخی از دولت‌ها رویه‌هایی را در جهت عدم تمتع متهمان به ارتکاب اعمال تروریستی از برخی مصادیق حقوق بشر و حقوق بشردوستانه از جمله حق بر دادرسی عادلانه ایجاد نمودند.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‌باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ها

    رویه‌های جدید مورد انتقاد شدید نویسندگان، حقوقدانان و حتی بازیگران غیر دولتی مانند صلیب سرخ قرار گرفت. این انتقادات موجب شد که اسناد غیر الزام‌آور مهمی در این زمینه از سوی ملل متحد طراحی و تصویب شوند. اسناد غیر الزام‌آور مزبور در جهت تفسیر و تقویت هنجارهای سخت موجود حرکت کردند.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری

     در تحلیل رویه محاکم ملی در مواجهه با حقوق نرم بشردوستانه دو فرض مختلف متصور است: در فرض اول، الگوی رفتاری محاکم ملی در مواجهه با فضای حقوق نرم، از جانب سایر محاکم ملی در قلمرو کشورهای دیگر نیز به مورد توجه قرار می‌گیرد و این رفتار محاکم ملی به واسطه تکرار، عملا مبنایی مناسب برای شکل‌گیری هنجارها و قواعد عرفی بین‌المللی را فراهم می‌کند؛ در فرض دوم، محاکم ملی در برابر شکل‌گیری هنجارها و قواعد عرفی جدید مقاومت می‌کنند. به بیان ساده‌تر، هنجارها و مقررات نرمی که توسط سایر محاکم در ادبیات حقوق بین‌الملل مطرح شده است را به واسطه غیر الزام‌آوربودن و تعارض با برخی اصول و قواعد سخت موجود، اجرا نمی‌کنند.

    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه، حق بر دادرسی عادلانه، محاکم ملی، حقوق نرم بین المللی
  • سیده شیدا غریب زاده، احمد کامرانی فر، محمدکریم یوسف جمالی صفحات 151-163
    زمینه و هدف

    از جمله آیین نوظهوری که در عصر ساسانیان توانسته بود تاثیر قابل توجهی بر وضعیت سیاسی و اجتماعی عصر ساسانیان بگذارد، اندیشه مزدک و پیروان آن یعنی مزدکیان بوده است. این جنبش با به چالش کشیدن مناسبات طبقاتی و همچنین برملا ساختن نفوذ روحانیون و موبدان، برخی مناسبات تاریخی و اجتماعی جامعه ایرانی را به چالش کشیده است. پژوهش حاضر درصدد است تا به بررسی آثار سیاسی و اجتماعی جنبش مزدک بپردازد.

    مواد و روش‌ها

     این مقاله با روش توصیفی تحلیلی به تجزیه و تحلیل روند گسترش آیین مزدک و تاثیر آن بر مناسبات سیاسی و اجتماعی جامعه ایرانی در عصر ساسانیان می‌پردازد.

    یافته‌ ها

     اندیشه‌های مزدک و به تبع آن جنبش مزدکیان بسیاری از مناسبات اجتماعی از جمله تسلط برخی طبقات نظیر روحانیون و موبدان و همچنین شاه‌نشینان در عصر ساسانیان را به چالش کشید. از جمله اینکه با طرح مساله برابری در اموال و زنان، جذابیتی برای طبقات پایین فراهم آورد تا بتوانند ستم‌های اعمال‌شده در حق خود را جبران نمایند. از طرفی دیگر، قباد ساسانی نیز با بهره‌برداری از گسترش جنبش مزدک، خود را پیرو آیین وی اعلام کرد تا بتواند هم قدرت روحانیون را کاهش دهد و هم مناسبات شاهنشاهی پیشین را اعاده کند.

    نتیجه‌ گیری

    عدالت و مساوات به عنوان یکی از ارکان اساسی سیاست‌ورزی در جامعه ایرانی از دیرباز منشا تحول در جامعه بوده است که اندیشه مزدک نمود عملی یافته است. اندیشه برابری‌طلبانه مزدک طبقات پایین جامعه را به برقراری عدالت سیاسی و اجتماعی امیدوار ساخت که حتی می‌توان گفت پیش درآمدی بر گسترش اندیشه برابری‌طلبی در نزد آیین مذهبی و سیاسی در اعصار بعدی شده بود. اندیشه شراکتی شدن زنان و اموال هرچند ایده‌ای خام و غیرمنتظره بوده، اما گویای ستم طبقاتی در زمان ساسانیان بوده که همگی حول قیام مزدک گرد آمدند. قیام مزدک بدین ترتیب یکی از نقاط عطف توجه به برقراری مناسبات برابر در جامعه ایرانی بوده است.

    کلیدواژگان: مزدکیان، عصر ساسانی، ستم طبقاتی، عدالت اجتماعی
  • حسین جیبا، محمد روحانی مقدم، مریم آقایی بجستانی صفحات 165-178
    زمینه و هدف

    امروزه سرقت رایانه‌ای از شایع‌ترین اشکال جرایم رایانه‌ای است که وارد عرصه حقوق جزای اختصاصی شده و اصول و قواعد حاکم بر سرقت سنتی را به چالش کشیده است. این جرم علی‌رغم شباهت‌هایی که با نوع سنتی خود از جهت اسمی، نتیجه حاصله (تحصیل مال غیر) و از جرایم علیه اموال بودن دارد، دارای تفاوت‌های اساسی از جهت عناصر تشکیل دهنده جرم و مجازات می‌باشد. ازاین‌رو، هدف از پژوهش حاضر، بررسی تحولات تاریخی عنصر مادی در سرقت سنتی و الکترونیکی است.

    مواد و روش‌ها

    در پژوهش حاضر که با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه‌ای گردآوری شده، ضمن بررسی تفاوت‌های سرقت سنتی و رایانه‌ای، به طور خاص، عنصر مادی این دو رفتار مجرمانه مورد بحث و بررسی قرار ‌گرفته است. آنچه که در پژوهش‌های مرتبط تاکنون مورد بحث و بررسی قرار گرفته است، مطالعه سرقت الکترونیکی در چهارچوب قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 می‌باشد. به همین دلیل اولا در پژوهش حاضر تحولات تاریخی این نوع از سرقت در بطن تحولات قانون‌گذاری مورد بررسی قرار ‌خواهد ‌گرفت و ثانیا تاکید و تمرکز نگارنده بر عنصر مادی سرقت مزبور خواهد بود؛ همچنین در ضمن مباحث به امکان‌سنجی ارتکاب سرقت حدی در فضای سرقت الکترونیک نیز پرداخته خواهد شد.

    یافته‌ ها

     تفاوت‌ها و شباهت‌هایی میان سرقت سنتی و رایانه‌ای از حیث عناصر تشکیل‌دهنده جرم وجود دارد. از جمله اینکه عنصر مادی در هر دو جرم ربایش است، البته ربایش در سرقت رایانه‌ای تفاوت‌هایی با ربایش در سرقت سنتی دارد. بدین ترتیب که ربایش در سرقت رایانه‌ای بر اساس ماده 12 قانون جرایم رایانه‌ای شامل گونه‌ای رفتار است: یکی «رو‌گرفت» و دومی «برش» که در روگرفت برخلاف تمام حالات سرقت سنتی، عین داده‌ها همچنان در اختیار صاحب آن قرار دارد.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت‌داری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    در پژوهش حاضر مشاهده خواهد شد که موضوع جرم در سرقت سنتی مال است، ولی موضوع جرم سرقت رایانه‌ای محدود به داده و اطلاعات است و لازم نیست که داده‌های موضوع سرقت رایانه‌‌ای دارای ارزش مالی باشند، زیرا اولا در متن قانون، داده به صورت مطلق آمده و دوما آنچه در رابطه با داده و اطلاعات حایز اهمیت است محتوای آنهاست. در سرقت رایانه‌ای عنصر غیرمجاز بودن لازم است که درواقع معادل همان عدم رضایت در سرقت سنتی است. یکی از تفاوت‌های مهم بین این دو جرم، بستر ارتکاب جرم می‌باشد که در سرقت رایانه‌ای بستر ارتکاب جرم فضای سایبر است که نوعی محیط مجازی است. در حالی که بستر ارتکاب جرم سرقت سنتی محیط بیرونی یا همان فضای فیزیکی است.

    کلیدواژگان: سرقت الکترونیکی، سرقت سنتی، عنصر مادی
  • حمید ابهری، سام محمدی، الهام عادلی فر صفحات 179-193
    زمینه و هدف

    با ورود فناوری در نظام حقوقی کشورهای مختلف از جمله ایران، پیشرفت‌های مختلفی از جمله در حوزه‌های دادرسی و ابلاغ الکترونیک بوجود آمده است. در این میان ابلاغ الکترونیک به عنوان یکی از مولفه‌های دادرسی عادلانه باید مورد توجه قرار گیرد. ضرورت استفاده از ابزارهای الکترونیکی در فرآیند دادرسی و ابلاغ، از مسایل غیر‌ قابل انکار می‌باشد. این ضرورت با توجه به شرایط فعلی جامعه بیشتر احساس می‌شود و دستگاه قضایی از این شرایط به عنوان یک فرصت مناسب برای پیشبرد اهداف خود در زمینه دادرسی و ابلاغ الکترونیک استفاده نموده است.

    مواد و روش‌ها

     در این مطالعه که با روش تحلیلی توصیفی و با استفاده از ابزار کتابخانه‌ای به گردآوری مطالب پرداخته شده است، ابتدا فرآیند ابلاغ الکترونیکی در نظام حقوقی ایران و کامن‌لا مورد بررسی قرار گرفته است. در گام بعد باتوجه به ابزارهایی که محاکم هر دو نظام حقوقی در فرآیند دادرسی الکترونیکی در اختیار دارند، آثار و خلاءهای نظام‌های مزبور مورد توجه و بحث قرار گرفته است.

    یافته‌ ها

     در زمینه ابلاغ الکترونیک باید برای تکمیل این تحول بزرگ در سیستم قضایی ایران، این فرآیند برای ایرانیان خارج کشور و افراد مجهول‌المکان و فاقد حساب کاربری نیز طراحی شود. از طرفی نیز نظام دادرسی الکترونیکی توانایی کنار زدن سیستم سنتی به صورت کامل و اساسی را ندارد؛ بلکه می‌بایست در کنار این نظام حرکت کند و کارایی آن را توسعه و ارتقاء دهد.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت‌داری رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری

     با بررسی سیستم کامن‌لا در آمریکا و در انگلستان متوجه خواهیم شد که اصل اختیاری بودن در مساله ابلاغ الکترونیک حاکم است و دادگاه ها از ابلاغ الکترونیک در صورت رضایت و همچنین در مواردی که از راه های سنتی نا‌امید می‌شوند، استفاده می‌کنند؛ که این مساله نشان‌دهنده این است که ابلاغ الکترونیک به موزات ابلاغ سنتی به کمک سیستم قضایی آمده است و نباید رویکرد دادگاه ها به سوی حذف روش‌های سنتی باشد.

    کلیدواژگان: دادرسی الکترونیک، ابلاغ الکترونیک، کامن لا و حقوق ایران
  • خسرو مبینی مجد، بهنام حبیبی درگاه، حسن بادینی، عباس پهلوان زاده صفحات 195-208
    زمینه و هدف

    تحولات تاریخی مدیریت دعوی در نظام‌های حقوقی پیشرفته حاکی از این است که قسمت اعظم تلاش‌ها در عرصه دادرسی، آفرینش نظامی عادلانه و حقیقت‌مدار بوده است. رسیدن به این مطلوب، نیازمند طراحی شیوه‌ای دقیق و جامع از فرآیند دادرسی است که در آن هریک از بازیگران دعوا، یعنی دادرس و اصحاب دعوا از امکاناتی برابر برای رسیدن به رای برخوردارند هدف ما در این مقاله؛ با اعمال قواعد کارا مانع از بی‌دقتی، تحمیل هزینه، فرصت‌سوزی و فشارهای روانی ناشی از استرس دعوای حقوقی می‌گردد.

    روش تحقیق

     این مقاله به صورت توصیفی - تحلیلی و به روش کتابخانه‌ای با ابزار فیش‌برداری جمع‌آوری و نگارش شده است.

    ملاحظات اخلاقی

     در این مقاله با پایبندی به اصل صداقت و بدون جانبداری غیر علمی و غیر کارشناسی نسبت به موضع و با احترام به حقوق معنوی مولفین تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته‌های تحقیق

     یافته‌های تحقیق حاکی از این است که با عنایت به تحولات مثبت و سازنده‌ای که در زمینه مدیریت دعوا حادث گردیده است که همکاری توام با حسن نیت دادرس و اصحاب دعوا را رقم زده است مشاهده قوانین، اصول حاکم بر فرآیند دادرسی و دکترین حقوقی نشان می‌دهد که در حوزه امور موضوعی و امور حکمی، توزیع نقش‌ها تا حد زیادی متعادل است. و این تعادل نشان از مدیریت صحیح دعوا توسط قضات و طرفین می‌باشد.

    نتیجه‌گیری

     در دعوای مدنی هرچند برتری‌هایی وجود دارد و این برتری در زمینه امور موضوعی متعلق به اصحاب دعوا و در زمینه امور حکمی متعلق به دادرس است، اما این تفوق نسبی سبب نمی‌شود که نقش دادرس در اداره امور موضوعی و نقش اصحاب دعوا در اداره امور حکمی نقشی منفعل و کم‌اهمیت باشد. درواقع مدیریت دعوا جلوه‌ای از بررسی‌های تحلیلی توام با مسایل اقتصادی مرتبط بوده و به دنبال درک بهتر از دعوا به مثابه پدیده‌ای حقوقی اقتصادی از منظر اداره رفتار متقابل بازیگران دادرسی می‌باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت دعوا، اصل تغییرناپذیری دعوا، قاضی، دادرسی مدنی، تحلیل تاریخی
  • نورالله صادق خانی، محمدجواد جعفری، ایرج رنجبر صفحات 209-223
    زمینه و هدف

    قانون اساسی در هر کشوری سند انسجام‌بخش روابط بین ملت و حکومت می‌باشد تاریخ معاصر ایران دو قانون را در خود جای داده است که قانون مشروطه و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می‌باشد هدف ما در این مقاله بررسی تاریخی تحولات حقوق شهروندی در قوانین فوق‌الاشعار می‌باشد.

    ملاحظات اخلاقی

     در روند نگارش مقاله از ابتدا تا پایان با اتکا به اصول امانتداری، صداقت و اصالت محتوا رعایت گردیده است.

    مواد و روش‌ها

     در این مقاله به روش توصیفی و تحلیلی و با بهره‌گیری از ابزار فیش‌برداری از منابع کتابخانه‌ای تدوین گشته است.

    یافته‌های تحقیق

    یافته‌ها حاکی از این است که در سیر تحولات تاریخی حقوق شهروندی در قانون اساسی مشروطه و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، قوانین به سمت؛ حفظ کرامت انسانی و رعایت حقوق شهروندی پیش رفته است.

    نتیجه‌ گیری

    با مطالعه در سیر دو قوانین مذکور، هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند و تفاوت‌هایی را در زمینه‌های حقوق شهروندی نسبت به یکدیگر دارند به گونه‌ای که در قانون اساسی مشروطه حقوق شهروندی اشخاص آنچنان‌که بایسته و شایسته است مورد احترام نبود مثلا در قانون اساسی مشروطه هیچ اصلی به حقوق زنان توجه نکرده است در حالی که در حقوق اساسی جمهوری اسلامی به این مهم پرداخته شده است از لحاظ کمی و کیفی نیز این دو قانون با هم تفاوت دارند. به گونه‌ای که حجم اصول پیش‌بینی‌شده در قانون اساسی مشروطه بسیار کمتر از قانون اساسی جمهوری اسلامی می‌باشد و درخصوص آزادی‌های مشروع اشخاص نیز در قانون مشروطه حقوق و آزادی‌های افراد در قانون جایگاهی نداشت.

    کلیدواژگان: حقوق، حقوق شهروندی، قانون اساسی جمهوری اسلامی، قانون اساسی مشروطه
  • صالحه مهیمنی، امرالله نیکومنش *، مجید وزیری صفحات 225-238
    زمینه و هدف

     روند رو به رشد جمعیت وکمبود فضا در شهرهای بزرگ وجود آپارتمان‌نشینی را توجیه می‌کند ساخت‌وساز آپارتمان نیز حرفه مستقل عده‌ای از اشخاص حقیقی و حقوقی شده است در سال‌های بعد از انقلاب اسلامی نظر به افزایش جمعیت و به تبع آن افزایش تقاضای مسکن و از طرفی گران بودن زمین‌های شهری سازندگان را بر آن داشت تا بخشی از نیاز مالی خود را از طریق پیش‌فروش بخشی از ساخته‌های خود تامین نمایند همچنین کم بودن قدرت خرید متقاضیان نیز از سوی دیگر سبب تشویق ایشان به پیش‌خرید و پرداخت اقساطی ثمن شد همگی این عوامل دست به دست هم داد تا پدیده پیش‌فروش و پیش‌خرید آپارتمان در شهرهای بزرگ رایج گردد و شیوع پیدا کند. مهم‌ترین هدف تحقیق کمک به حل معضل اختلافات حادث بین متعاملین در قراردادهای پیش‌فروش که سهم عمده‌ای از پرونده‌های حقوقی در دادگاه‌ها را به خود اختصاص داده است، می‌باشد.

    یافته‌ها

    با مطالعه تاریخی در روند قانون‌گذاری درخصوص پیش‌فروش ساختمان، یافته‌ها حاکی از این است که قانون مصوب 1389 مشکل بسیاری از مشکلات قضایی و قانونی پیش روی پیش‌خریداران و پیش‌فروشندگان را مرتفع نموده است و از سوء استفاده‌های احتمالی در این زمینه پیشگیری نموده است.

    روش تحقیق

    این مقاله به صورت توصیفی تحلیلی با بهره‌گیری از روش کتابخانه‌ای و با ابزار فیش‌برداری انجام شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل این مقاله؛ اصل امانتداری، صداقت و اصل محتوا رعایت گردیده است.

    نتیجه‌گیری

    در قانون جدید، انواع قراردادهای پیش‌فروش تفکیک شده‌اند و حقوق و تعهدات طرفین در هریک از این قراردادها تعیین شده است. تا زمان تصویب این قانون، نواقصی درباره شرایط انعقاد این قرارداد وجود داشت که با تصویب این قانون و تعیین شرایط آن و مدارک مورد نیاز، این نقیصه برطرف شده است. لزوم ثبت رسمی این قرارداد و مدارک مورد نیاز برای ثبت آن هم در این قانون قید شده است. محتویات و بندهای ضروری قرارداد پیش‌فروش ساختمان در این قانون تعیین شده است که می‌تواند از بروز اختلافات غیر ضروری در این زمینه بکاهد. با الزامی دانستن ثبت مراحل اول و پایانی انعقاد قرارداد در دفتر ثبت اسناد رسمی در قانون 1389، عموم دعاوی ناشی از قراردادهای پیش‌فروش ساختمان خود به خود حل شده و به منصه ظهور نمی‌رسند و این امر از مزایای این قانون است. اخذ مدارک ضروری مثل پروانه ساخت و بیمه‌نامه و گواهی مهندس ناظر و لزوم ارایه آنها به دفتر ثبت اسناد رسمی، از دیگر مزایای این قانون است.

    کلیدواژگان: پیش فروش، تحولات قانونی، تحولات حقوقی، ساختمان
  • حسینعلی تاجیک اسماعیلی، محسن حیدرنیا* صفحات 239-254
    زمینه و هدف

    خاندان بویه یا بویهیان نقش مهمی در گسترش و بالندگی فرهنگ و تمدن اسلام داشته‌اند. عضدالدوله، مقتدرترین فرمانروای این دودمان در ایران و عراق بود، که از سال 367هجری قمری، با عنوان امیرالامرایی درواقع زمام امور دارالخلافه عباسی را در دست گرفت. عضدالدوله به دانش‌دوستی و ادب‌پروری و حمایت‌های چشمگیرش از دانشمندان و عالمان، معروف بوده است.

    مواد و روش

    مقاله حاضر با مطالعات کتابخانه‌ای و به‌کارگیری روش توصیفی - تحلیلی بر مبنای داده‌های معتبر ماخوذ از منابع کهن و تحقیقات جدید، سعی در اثبات این موضوع دارد که می‌توان عصر آل بویه و خاصه دوره عضدالدوله دیلمی ‌را عصر نهضت بیمارستان‌سازی در تمدن اسلامی ‌دانست.

    یافته‌ها

    همچنین در بسیاری از شهرهای دیگر نیز مسجد و بیمارستان و بناهای عمومی، بنیاد نهاد. او قسمتی از دارایی دولت را برای اعمال خیر اختصاص داد. خاصه برای احداث بیمارستان‌ها‌ هزینه‌های فراوانی مبذول داشت. بیمارستان عضدی بغداد که شهره آفاق گشت؛ از اقدامات اوست. بنای این بیمارستان عظیم که قریب به صدهزار دینار‌ هزینه مصروف آن شد؛ در سال 368 قمری آغاز و در سال 372 قمری پایان یافت.

    نتیجه‌گیری

    این بیمارستان با برخورداری از ساختار و تشکیلات اداری و آموزشی و خدماتی کارآمد و پشتوانه مالی قوی برای درمان و رفاه بیماران و به‌ویژه پرورش پزشکان در رشته‌های تخصصی، در تاریخ نهادهای آموزشی و طبی در تمدن اسلامی ‌بی‌نظیر بوده است.

    کلیدواژگان: دولت آل بویه، بیمارستان عضدی بغداد، بیمارستان سازی، علم طب، تمدن اسلامی
  • حوریه عقبائی، زهرا فهرستی* صفحات 255-270
    زمینه و هدف

    نظام حقوق اسلامی پشتوانه‌ای قوی برای نظام حقوقی ایران می‌باشد، زیرا قانون‌گذار ایرانی، صریحا در موارد مختلف به شرع و اسلام احاله داده شده است و کلیه تصمیمات تقنینی و قضایی کشور، بایستی مبتنی بر شرع باشد. در احکام اسلام، با توجه به جهات انسانی و اجتماعی، وصیت امری مجاز بلکه نسبت به آن تاکید فراوان شده است. اهمیت وصیت در اسلام به اندازه‌ای است که پیامبر اکرم (ص) در این باره فرموده‌اند: «آنکه هنگام مرگ وصیت نکند، نقصی در مروت و عقل دارد».

    هدف ما در این مقاله

     استخراج موارد سکوت و اجمال قوانین موضوعه ایران در باب وصیت، و ارایه پاسخ‌های مستدل با به‌کارگیری روش‌های معتبر فقهی جهت رفع اشکالات موجود درخصوص وصیت با تطبیق حقوق ایران و اسلام می‌باشد.

     

    یافته‌های تحقیق

    یافته‌ها حاکی از این است که حقوق ایران و اسلام بیشتر با هم در تعامل بوده‌اند. و درخصوص وصیت حقوق ایران از حقوق اسلام اخذ شده است. بنابراین در بسیاری از مواردی که در حقوق مدنی مسایل مربوط به وصیت مسکوت مانده یا دارای ابهام می‌باشد. فقه اسلامی پاسخگوی ابهامات موجود می‌باشد.

    روش تحقیق

    روش تحقیق به صورت استنادی و به روش کتابخانه‌ای با استفاده از ابزار فیش‌برداری می‌باشد.

    ملاحظلات اخلاقی

    در این مقاله با اتکا به اصول اخلاقی، و پایندی به صداقت و امانتداری تدوین گردیده است.

    نتیجه گیری

    با مداقه در قانون مدنی مشاهده می‌شود که مسایلی حقوقی در بحث وصیت وجود دارد که کم‌اهمیت نبوده، و ممکن است در بسیاری از موارد مشابه، موجب ابهام و سردرگمی شود و نزاع بین وراث و افراد ذی‌نفع شود و لازم است تا موارد سکوت و اجمال قانون مدنی در باب وصیت استحصاء گردد. و درخصوص موارد اجمال و موارد سکوت مانند اختلاف نظر اوصیاء، وصیت اشخاص بلاوارث، وصیت ثلث ترکه یا مازاد برترکه و... که به دلایلی، قانون‌گذار در تعیین تکلیف آنها، سکوت اختیار کرده است و هیچ‌گونه پاسخی در قانون موضوعه برای آن یافت نمی‌شود، می‌توان با تاسی از فقه اسلامی راه‌حلی ارایه نمود.

    کلیدواژگان: حقوق ایران، حقوق اسلام، وصیت، فقه، حقوق مدنی
  • بهاره صفی خانی، احمد شمس*، بابک درویشی صفحات 271-285
    زمینه و هدف

    با مطالعه‌ای بر روند تعیین سرنوشت در میان جوامع اسلامی، مشخص می‌گردد که سرنوشت اکثریت این جوامع، به دست نخبگان رقم خورده است. درواقع حق تعیین سرنوشت، حقی است که همه افراد از آن برخوردارند و تاکید بر مشارکت افراد در سرنوشت سیاسی - اجتماعی خود هم عقلا مطلوب است و هم تجربه ثابت کرده که هیچ نظامی بدون قبول و حمایت مردم، استوار و قدرتمند نخواهد بود. هدف ما در این مقاله آشکار نمودن چگونگی کارکرد نخبگان در مشارکت حداکثری مردم در انتخابات می‌باشد که با رویکردی بر نخبگان در تاریخ اسلام انجام شده است.

    مواد و روش‌ها

    روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی - تحلیلی و با بهره‌گیری از منابع کتابخانه‌ای می‌باشد.

    یافته‌های تحقیق

    یافته‌ها حاکی از این است که؛ آنچه مهم است ایجاد مشارکت مبتنی بر آگاهی است، عامل موثر در این مهم، ضرورت وجود نخبگان و استفاده از نظریات نخبگان در به چالش کشیدن عملکرد حکومت و وادار کردن آنها به پاسخگویی است تا یارگیر عموم جامعه در گزینش بهترین‌ها باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    از ابتدا تا انتهای این مقاله اصول اخلاقی همچون؛ امانتداری و صداقت رعایت گردیده است.

    نتیجه‌گیری

    با عنایت به پذیرش کشورمان به اصل تعیین سرنوشت، پرداختن چگونگی ایجاد شرایط بهتر برای مشارکت آگاهانه مردم، همچنین موانعی که در ارتباط با تاثیرگذاری بر حق تعیین سرنوشت، نخبگان با آنها مواجه هستند، از ضرورت های این مقاله به شمار می‌آید. نخبگان با گرم نمودن صحنه انتخابات از طریق مناظره، تبلیغات و... و با معاشرت منطقی و سامان یافته و به دور از جنجال‌های سیاسی، سبب مشارکت حداکثری مردم در انتخابات می‌شوند چرا که نخبگان برای تشویق یا محدود کردن مشارکت مردم، از وسایل و امکانات بیشتری برخوردارند و به سبب قدرت و تاثیری که دارند، بنابراین؛ می‌توانند عوامل پیشرفت سیاسی جامعه را با عملکرد خود سرعت ببخشند و به سامان‌دهی بهتر مشارکت سیاسی و تحقق مردم‌سالاری کمک کنند. لذا سیاست‌گذاران با رفع موانع در باب شناسایی و پرورش نخبگان در چارچوب قانون اساسی و اقتضایات سیاسی جمهوری اسلامی ایران می‌بایست سازوکار مشارکت نخبگان را در تصمیم‌گیری‌ها و تصمیم‌سازی‌ها فراهم آورند.

    کلیدواژگان: نخبگان، مشارکت عمومی، روند تاریخی، برابری، تعیین سرنوشت
  • ناهید نعیمی پور، هادی عظیمی گرکانی *، سید علی پورمنوچهری صفحات 287-298
    زمینه و هدف

    عقد نکاح، مبین حاکمیت حقوق و تکالیف در روابط زن و شوهر است؛ که تحولات زیادی را از تاریخ خلقت آدمی تاکنون به همراه داشته است؛ در این خصوص عوامل متعددی در تدوین مقررات مربوطه به این حاکمیت مورد توجه قرار می‌گیرند. عرف و عادت‌های اجتماعی، به عنوان یک عامل و قدیمی‌ترین پدیده حقوقی، در کنار قانون از ضرورت‌های زندگی اجتماعی به شمار می‌آیند که در این مقاله به منظور بررسی و تبیین ماهیت عرف، نحوه تعامل آن با قانون، نقش و کاربرد عرف در احکام مربوط به نکاح از دو منظر مالی و غیر مالی و همین‌طور ارزیابی موارد مذکور با رویکرد فقهی و حقوقی صورت گرفته است. مطالعه تحولات تاریخی عرفی در موضوعات نکاح خواهد بود که چگونه یه عرف در طول زمان، تبدیل به رویه، و یک رویه چگونه تبدیل به قانون شده است.

    مواد و روش‏‎ها

    این مقاله به روش توصیفی و تحلیلی و با بهره‌گیری از ابزار فیش‌برداری از منابع کتابخانه‌ای تدوین گشته است.

    یافته‏ ها

    در این مقاله مشخص می‏گردد که قانون به مناسبت خصایص خود، عمده‌ترین منبع حقوق تلقی شده و عرف در نقش مفسر و مکمل آن، ارزش عملی خود را نشان داده است. ازاین‌رو جایگاه عرف در نظام حقوقی، چه در مقام استنباط و چه در مقام تطبیق و اجرای قواعد، غیر قابل انکار است. در احکام شرعی نیز، گرچه شریعت اسلام مشتمل بر قواعد کامل و جامعی است، اما نقش عرف در تحولات فقهی قابل توجه است، زیرا اسلام همواره عرف صحیح که منشا عقلایی داشته و با شرع مقدس مخالفتی نداشته باشد معتبر می‌داند.

    ملاحظات اخلاقی

    در روند نگارش مقاله از ابتدا تا پایان با اتکا به اصول امانتداری، صداقت و اصالت محتوا رعایت گردیده است.

    نتیجه ‏گیری

    وقتی تاریخچه عرف را مطالعه می‌نماییم؛ یک قسمت آن به تاریخ پیشینیان بر می‌گردد و قسمت دیگر با تحولات زیادی به عرف و رویه کنونی مبدل گشته است؛ بدین سبب در قانون مدنی، که منبعث از شرع است، مقنن حل و فصل بسیاری از دعاوی، خاصه دعاوی مربوط به خانواده و نکاح را، رجوع به عرف قرار داده است. با توجه به نقش حیاتی و تاثیرگذار خانواده و نکاح بر نظامات اجتماعی و متاثر بودن نظام خانواده به ویژه روابط زوجین از عرف حاکم، ضروری به نظر می‌رسد که حقیقت و جایگاه عرف در این حوزه، با واکاوی و مداقه جدید مورد بررسی قرار گیرد. لذا از نتایج حاصل از این پژوهش می‌توان به مواردی چون: قوت تاثیرگذاری عرف در فهم مسایل مستحدثه مطرح در حوزه نکاح، دخیل بودن آن در محاکم حقوقی، اخذ مشروعیت و مقبولیت برخی از عرف‌ها در چارچوب مصالح عموم مردم و مقاصد اسلام و نقش تعیین کننده عرف در ظهور مصادیق جدید از حقوق و تکالیف زوجین، اشاره نمود.

    کلیدواژگان: عرف، نکاح، تحولات تاریخی، فقه و حقوق
  • صغری عزیزی، هادی عظیمی گرکانی *، سید علی پورمنوچهری صفحات 299-310
    زمینه و هدف

    بررسی حدود و ثغور حکومت اسلامی در مسایل مختلف و همچنین تکالیف آن در قبال عبادات ازجمله مسایل مجادله برانگیز در نزد مسلمانان است. بدین‌معنا که برخی با محدود کردن نقش حکومت اسلامی، خواستار خصوصی تلقی کردن عبادات هستند و برخی با تلقی حداکثری از تکالیف حکومت اسلامی، خواستار نقش‌آفرینی حکومت اسلامی در قبال عبادات هستند. به همین دلیل، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاریخی - تحلیلی تکالیف حکومت اسلامی در قبال عبادات است.

    مواد و روش‏ها

    روش مورد استفاده در پژوهش حاضر، توصیفی - تحلیلی است که با توجه به رویکرد مقاله، از منابع تاریخی بهره می‌برد که به عنوان رویکرد تاریخی - تحلیلی در نظر گرفته می‌شود.

    یافته ‏ها

    حکومت اسلامی بر مبنای قانون منبعث از شریعت برپا شده است و به همین دلیل واجد اختیارات و تکالیف قابل توجهی در زمینه عمل کردن مردم به عبادات و یا ترک آنان نسبت به انجام عبادات است. به همین منظور انجام اموری که باعث سعادت دنیوی و اخروی آحاد جامعه می‌شوند و یا اینکه ترک آنان باعث ایجاد مفسده و تهدید جامعه اسلامی می‌شود، از جمله تکالیف حکومت اسلامی در حیطه عبادات است. بنابراین عباداتی که ترک آنان باعث ترویج فساد و اشاعه منکرات می‌شود، نیازمند مداخله حکومت اسلامی هستند.

    نتیجه‏ گیری

    احکام اسلامی بیش از همه ناظر بر فعالیت‌های اجتماعی است. بر همین اساس، عباداتی که ترک آنان باعث ایجاد فساد و تهدید مصالح جمعی می‌شود، نیازمند دخالت حکومت اسلامی است. بنابراین حکومت اسلامی در اولین گام می‌بایست آگاهی بدهد و در مراحل بعدی توبیخ و تنبیه و مجازات کند و اگر چنانچه ترک عبادت و ترک وظیفه توسط مسلمانان، برخلاف مصلحت حکومت اسلامی باشد، یقینا حکومت اسلامی باید شدیدتر و حادتر برخورد کند به دلیل حفظ مصلحت نظام.

    کلیدواژگان: حکومت اسلامی، عبادات، تکالیف، تاریخی - تحلیلی
  • بهروز چوکان، محمدنبی سلیم*، میرزا محمد حسنی صفحات 311-326
    زمینه و هدف

    بسیاری از محققین درباره سمرقند اطلاع دقیقی از آن قبل از اسلام ندارند و اکثر نوشته‌ها پراکنده است؛ بعد از اسلام نیز منابع سمرقند کمتر از دیگر شهرهای خراسان بزرگ است؛ ولی از نوشته‌ها می‌توان دریافت که از بزرگ‌ترین شهرهای ماوراءالنهر بوده و از شاهراه‌های بزرگ بازرگانی بوده است؛ هدف از این مطالعه بررسی تاریخی و سیاسی اوضاع سمرقند از ابتدای ورود اعراب تا خلافت مامون می‌باشد.

    مواد و روش‏ها

    در این پژوهش روش پژوهش مروری و از نوع توصیفی - تحلیلی می‌باشد.

    یافته‏ ها

    اعراب از نیمه دوم قرن اول هجری و به خاطر فتح خراسان به سمرقند وارد شدند. قتیبه بن مسلم تمام سمرقند را به عراق ملحق کرد؛ سمرقند در زمان عباسیان دست ابومسلم بود و آن شهر تا مدتی در آسایش بود؛ ولی پس از قتل ابو مسلم، عباسیان والیان متعددی را به سوی سمرقند روانه کردند و آنجا را در سیطره خود داشتند. ملاحظات اخلاقی: در این پژوهش اصل امانت، صداقت و پرهیز از جانبداری از متون لحاظ شده است.

    نتیجه‏ گیری

    اعراب مسلمان در تعقیب یزدگرد سوم وارد خراسان و سپس مرو شدند؛ در آن هنگام که متوجه دو قدرت بزرگ به نام چینیان و ترکان در آنجا شدند و فتوحات اعراب بیشتر برای مقابله با حمله‌های احتمالی چین و ترکان بوده است؛ عباسیان که نیای آنها به عبدالمطلب برمی‌گردد؛ به نام اسلام و با نزدیکی به علویان قیام نمودند، ولی همه را کنار زدند و این پیروزی را به نام خود به انحصار بردتد. عباسیان نیز با کشتن ابومسلم والی‏های مختلفی را به سوی سمرقند راهی نمودند.

    کلیدواژگان: تاریخی، سیاسی، سمرقند، اعراب، عباسیان، امویان، ترکان
  • شهین عسگریار، منیژه صدری*، عزیز طالعی قره قشلاق، منیره کاظمی راشد صفحات 327-342
    زمینه و هدف

    با شروع جنگ جهانی دوم دولت ایران اعلام بی‌طرفی کرد، اما بی‌طرفی ایران به دلیل موقعیت استراتژیک از سوی کشورهای درگیر در جنگ مورد توجه قرار نگرفت. وقوع جنگ جهانی دوم در بیشتر کشورها و به خصوص ایران به لحاظ موقعیت خاص جغرافیایی، تاثیرات مخربی بر زندگی مردم وارد نمود. تخریب ساختار اجتماعی اقتصادی، رکود کشاورزی، ناامنی‌های اجتماعی، شیوع بیمارهای واگیردار از تبعات این جنگ بوده است. منطقه آذربایجان و به ویژه ارومیه به سبب همجواری با دولت شوروی زودتر از سایر مناطق وارد جنگ شد. نیروهای شوروی علاوه بر ایجاد درگیری‌های مسلحانه ضمن مصادره اموال و مایحتاج مردم از جمله، ارزاق عمومی و غله، اقدام به صدور آن به کشور خود کرده و موجبات فقر، قحطی، گرانی و ناامنی‌های اجتماعی از جمله درگیری‌هایی بین اقلیت‌های مختلف را باعث گردید.

    مواد و روش‌ها

    در این پژوهش از روش مبتنی بر مطالعات کتابخانه‌ای که روش معمول در پژوهش‌های تاریخی است، استفاده شده است. داده‌های تاریخی با تکیه بر اسناد، روزنامه‌ها و کتب مرتبط با موضوع مورد بررسی قرار گرفته است تا موشکافی دقیقی با رویکرد توصیفی - تحلیلی از علل و چگونگی قحطی و بحران‌های ناشی از جنگ جهانی دوم در ارومیه ارایه شود.

    یافته‌ها

    یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد تنوع قومی، مذهبی و نژادی به همراه حضور نیروهای شوروی و اقدامات آن کشور مانند قتل و غارت مردم، غارت اموال و احشام مناطق و مصادره غله به نفع نیروهای شوروی، موجب رکود کشاورزی،‌ مهاجرت مردم، عدم آرامش در شهرها، کمبود نان، دزدی توسط اشرار، شیوع بیماری‌ها و ناتوانی دولت مرکزی شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    امانتداری و صداقت در بیان مطالب و استناد دهی دقیق در استفاده از منابع مختلف در این پژوهش رعایت گردیده است.

    نتیجه‌گیری

    در نتیجه ورود ناخواسته ایران به جنگ جهانی دوم، مناطق مختلف دچار تبعات و تاثیرات جبران‌ناپذیری از جنگ شدند. منطقه آذربایجان و ارومیه به سبب نزدیکی به مرزهای شمالی مورد آماج جدی‌تر حملات نیروهای شوروی قرار گرفتند و از لحاظ سیاسی، اجتماعی و اقتصادی متحمل آسیب‌های جبران‌ناپذیری شدند.

    کلیدواژگان: جنگ جهانی دوم، آذربایجان، ارومیه، بحران، قحطی
  • ابراهیم اکبریان، سیدباقر سیدی بنابی*، رحیم وکیل زاده صفحات 343-369
    زمینه و هدف

    با مطالعه تاریخی درخصوص محاربه، مشخص می‌گردد که این جرم از دسته جرایمی است که در حقوق ایران و اسلام مورد پیش‌بینی شده، و در شریعت اسلام نیز مورد توجه قرار گرفته است و به تفصیل راجع به آن بحث شده است در این خصوص قانون‌گذار جمهوری اسلامی نیز با تبعیت از شرع مقدس اسلام این تاسیس شرعی را در قوانین مجازات اسلامی وارد کرده است. مبنایی که قانون‌گذار برای جرم‌انگاری درخصوص محاربه داشته است آیه 33 سوره مایده می‌باشد. هدف ما در این مقاله تبیین نمودن تاریخ ایران و اسلام در قبال محاربه می‌باشد.

    روش تحقیق

    روش تحقیق در این مقاله به صورت کتابخانه‌ای و با بهره‌گیری از منابع کتابخانه‌ای می‌باشد.

    ملاحظلات اخلاقی

    این مقاله با پایبندی به اصول؛ رعایت انصاف و عدالت، اصل حقیقت‌جویی و صداقت تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته‌ ها

    یافته‌های حاکی از این است که در طول تاریخ اسلام با استناد به آیه 33 سوره مایده مجازات محارب وجود داشته است و همواره مورد سوء استفاده حاکمان قرار گرفته و به استناد آن مخالفان سیاسی خود را سرکوب کرده‌اند. در حقوق جزایی ایران چهارچوب و مصداق جرم محاربه مشخص و روشن نبوده و تاریخچه مبهم بودن آن را می‌توان به ماده 183 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 بر می‌گردد.

    نتیجه‌گیری

    از مباحث مطروح این چنین می‌توان نتیجه گرفت که چه در تاریخ ایران و چه در تاریخ اسلام به طور کلی محاربه که نتیجه غایی آن افساد فی‌الارض می‌باشد از دیدگاه فقهای مذاهب اسلامی (اعم از خاصه و عام) و نیز از دیدگاه حقوق‌دانان که به صورت عنوان قانونی در متن قانون مجازات اسلامی در باب حدود تبلور یافته است. پدیده‌ای منفور شمرده شده است. جامعه و حاکمیت نیز درصدد مقابله با آن برخاسته‌ و برای تنبیه محاربین و مفسدین مجازاتی را مقرر کرده‌اند تا هم جامعه به آسایش عمومی برسد و هم حاکمیت اقتدار خویش را تحکیم بخشد و بتواند به جامعه و مردم خدمت کند و هم احکام الهی از تعرض مصون بماند و دیگران نیز متنبه شده و تجری نداشته باشند تا از این طریق، امنیت و سلامت به اجتماع برگردد و همه امور در مسیر شرعی و قانونی خود قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حد محاربه، حقوق ایران، حقوق اسلام، تاریخ حقوق
  • سمیه حافظی، هادی عظیمی گرکانی*، سید محمدرضا امام صفحات 361-372
    زمینه و هدف

    مهریه یکی از ارکان ازدواج در اسلام و ازجمله حقوقی است که برای زن در نظر گرفته شده است. این حق دارای ابعاد مختلفی است که هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی به مرور زمان دچار تغییراتی شده است. به همین دلیل پژوهش حاضر به بررسی سیر تاریخی مهریه در اسلام می‌پردازد. سوال مطرح‌شده این است که نگرش فقه اسلامی به تحولات مهریه در گذر زمان چیست؟

    مواد و روش‏ها

    رویکرد این تحقیق توصیفی - تحلیلی است و با شیوه کیفی جهت استخراج و تحلیل بررسی تحولات تاریخی مهریه در اسلام اهتمام گردیده است.

    یافته‌ها

    یافته‌های پژوهش حاضر نشان می‌دهد که اغلب فقها ازجمله فقهای شیعی، هرچند از نظر کمی و کیفی در تعیین مهر برای زنان اختلاف نظر دارند، اما اصل وجوب مهر برای زنان، هدیه بودن آن از طرف مرد، در نظر گرفتن شرایط اقتصادی طرفین و رعایت اعتدال در تعیین مهر، عدم تجاوز از سنت رسول گرامی اسلام (ص) و همچنین عدم دریافت آن از سوی شخصی غیر از زن تاکید دارند.

    نتیجه‌گیری

    بر مبنای پژوهش حاضر می‌توان نتیجه گرفت که بخش مهمی از دغدغه و مشکلات امروزی جامعه امروزی ما در امر ازدواج، تعیین اعداد و ارقام غیرشرعی و نامناسبی است که در مهریه تعیین می‌شود. بنابراین به جای نزدیک شدن به عدالت، از معیار تعیین‌شده رسول گرامی اسلام (ص) نیز عدول شده است. آنچه پیشنهاد می‌شود دوری‌گزینی از نگرش مادی‌گرایانه به امر مهریه و جایگزینی آن با نگرش هدیه و محبت‌آمیز مهریه است که هدف اصلی آن چیزی جز حمایت از زنان و برقراری مساوات میان انسان‌ها نیست.

    کلیدواژگان: مهریه، اسلام، تحولات تاریخی، حقوق
  • علی اکبر جعفری ندوشن* صفحات 373-382
    زمینه و هدف

    قانون مدنی ایران بعنوان یکی از ماندگارترین قوانین موثر در نظام حقوقی ایران حاصل تلاش دامنه دار تدوین کنندگانی است که از دانش و تجربه عمیق فقهی و حقوقی بهره مند بودند. در این میان بررسی نقش فقیه و قاضی مجربی چون سیدمحمد فاطمی قمی بعنوان یکی از موثرترین نویسندگان قانون مدنی می تواند ضمن تبین مبانی تاریخی و حقوقی این قانون به کشف زوایای ناروشن تاریخ حقوق مدنی ایران نیز مدد رساند.

    مواد و روش‏ ها

    با رویکرد توصیفی - تحلیلی از کلیه مکتوبات و رسایل و سخنرانی ها و مقالاتی که در این باره از نویسندگان قانون مدنی وجود دارد جهت کشف و تبیین موضوع استفاده می شود.

    یافته‌ها

    پیش نویس کتاب اول قانون مدنی ایران از یک دهه قبل از تصویب آن در چند نوبت توسط سید محمد فاطمی قمی تدوین و در جلسات گوناگون ارایه گردیده است و النهایه همین پیش نویس مبنای تصویب نهایی در کمیسیون تدوین قانون مدنی و مجلس شورای ملی قرار گرفته است.

    نتیجه‌گیری

    بر مبنای پژوهش در اسناد و مدارک موجود به نظر می رسد کوشش های علمی و تجربی فاطمی قمی در دو دهه پس از انقلاب مشروطه که به تدوین پیش نویس های مکرر از قانون مدنی توسط وی انجامیده است، در تدوین نهایی کتاب اول قانون مدنی در کمیسیون تدوین این قانون در سال 1307 نقش ممتاز و منحصر بفردی داشته که پس از تصویب مجلس جامه قانون مدون به خود گرفته است.

    کلیدواژگان: قانون مدنی، تدوین قانون، فاطمی قمی، فقه امامیه
|
  • Saeed Azimi Nia, Mehrnaz Behroozi, Mohammad Sepehri Pages 7-17

    Maghreb / Ifriqiya were conquered entirely by Muslim Arabs after 70 years for political and geographic reasons. After that, Ifriqiya suffered from poverty and econom ic crisis as a result of local insurgency in the region against Muslim Arab governors. But graduly, urbanization and land management, and consequently, trade grew, by the expansion of security and welfare relative to independent rulers. The purpose of the research is to explain the status of citizenship and prosperity and security in the Maghreb and Africa since its conquest in 642 AD until the end of 815 AD. The research question is: How was the status of citizenship in Morocco and Africa since its conques t in 642 AD until the end of 815 AD? To answer this question, it was used descriptively, analytically and historically metod in a documentary and library style. After analyzing the information, the following result was obtained: Relatively welfare and secu rity during the period of independent states led to the growth of population and the development of cities and urbanization. The growth of cities combined with the development of agricultural fields and the increase in production, along with the creation o f new cities, and the importance of the rulers of the region to trade have made the cities of Ifriqiya and the Maghreb become important commercial cities. Different ethnic groups were confronted with different cultures in these cities. This has led to soci al and cultural interactions between natives and immigrant populations .

    Keywords: Citizenship, SecurityandProsperity, MoroccoandIfriqiya, Muslims, Barbarians
  • Simin Rashidipur Kahnuji, GholamHossein Zargarinezhad, MohammadAli Akbari Pages 19-29
    Background and Aim

    D uring the contemporary period including Qajar era, Russia and England have influenced the power structure in Iran through military interventions and imposition of business, economic and political contracts. The present study deals with the effect of the competitions by these two colonial powers and its effect on the power construct in Iran and it particularly approaches Turkmenchay and Akhal treaties .

    Materials and Methods

    U se has been made herein of a descriptive - analytical method through referring to the documentary and library sources and adopting a historical ap proach to the information gathering style.

    Findings

    T he domestic aspects of Russia and England’s competitions after Turkmenchay and Akhal treaties during Qajar Era caused political, economic and business dependency of Qajar kings on these states, their de privation from independent and intellectual decision - making, country’s becoming of an arena of the colonial powers’ raid, imposition of lethal strokes onto Iran’s process of development and the setting of the ground for the dependent development for a long time amongst the Iranian politicians.

    Conclusion

    Turkmenchay and Akhal treaties more featured a competitive aspect and they mostly served the protection of the colonial interests of the Russians in Iran and central Asia; in opposite, they also encouraged England to impose other colonial treaties, as well. Colonial competition between Russia and England was largely summarized in this period to the central Asia and India. The fragmentation of Iran and encouragement of the local authorities to separation fro m Iran was another foreign policy pursued by Russia and England and such incidents had actually taken place.

    Keywords: Russia, England, Iran, Power construct, Turkmenchay, Akhal
  • Mahmoud Rezvanikiya, Mohammadnabi Salim, Ahmad Ashrafi Pages 31-41
    Background and Aim

    The emergence of Islam and the impact of its moral principles and teachings on the formation of Islamic civiliz ation is one of the hig hlights of history that has marked the process of transition from the age of ignorance to the era of Islamic civilization . From this perspective, examining the impact of the principles of Islamic ethics in the social, economic and hu man spheres can show us other aspects of Islamic ethics.

    Materials and Methods

    The method used in this article is descriptive - analytical, which has studied the role of Islamic ethics in the transition of Arabs from the age of ignorance to the age of Islam ic civilization by usin g religious texts such as the Holy Quran, historical and jurisprudential books, as well as the views of Islamologists. Fi ndings: Principles of Islamic ethics in three areas of human dignity, including promoting the status of men and women and eliminating s uperstitions, including burying women alive and reducing their status to sexual means, principles of social ethics and ab andonment of drinking etiquette and violation of fundamental human rights, social rights including sanctity Usur y and emphasis on moral principles such as charity as characteristics of Islamic civilization and provide the transition of the Arabs from the p re - Islamic era to the era of Islamic civilization.

    Conclusion

    Islamic civilization is considered as the spirit of Islamic life, which in social, human and economic dimensions has provided the necessary conditions for the transition of Arabs to civilizati on. Therefore, Islamic civilization has stable roots in the culture of the pre - Islamic era, which by rejecting s ome of them such as usu ry, drinking, sexual exploitation of women and accepting some of them such as chivalry, hospitality and fulfillment of th e covenant, the principles of Islamic ethics and conditions Has provided the necessary for the transition of the Arabs to Islamic civil ization.

    Keywords: Ethics Fundamental, Arabs, Pre-Islamic Era, Civilization of Islam
  • Maryam Ashoori, Hassan Shadpour, Ahmad Ashrafi Pages 43-55
    Background and Aim

    Political and Social Movements, Whatever their Purpose and Motive, Are Rooted in the Real Developments of that Society, Including its Territorial and Geographical Conditions. For This Reason, The Existence of Facilitating Conditions or Obstacles Can be a Factor in the Spread or Non-Spread of the Ideas of any Movement or Social Movement.

    Materials and Methods

    The Method Used in This Research is Descriptive-Analytical, Which Has Examined its Development as Well as its Political and Social Effects by Using Historical Sources, Documents and Libraries of Available Information About its Boundaries, Coordinates and Geographical Area.

    Findings

    The Qaramata Movement Occupied Important and Strategic Areas of the Islamic World at the Time of the Spread of Shiite Ideas; And Was an Important Threat to the Abbasid Caliphate. the Movement's Leaders' Reliance on the Unjust Political and Social Conditions Against the Shiites and their Attention to Areas Where the Public Has Been More Inclined to Establish Justice and Oppression Are the Hallmarks of the Qaramata Movement. The Members and Leaders of the Qaramata Movement Developed their Political Ideas in Different Lands, Taking Into Account Their Geographical Advantages.

    Conclusion

    From the Point of View of Political Geography, The Qarmatians Were Able to Challenge the Authority of the Abbasid Caliphate in a Wide Range of their Areas of Activity, Such as Iran, Shamat, and Iraq; However, in Some Other Areas of the Islamic World, they Enjoyed More Favorable Opportunities to Increase Their Power and Achieve Their Goals. Like Bahrain, Where the Government of the Qarmatians Was Formed and They Were Able to Take Advantage of the Conditions and Geographical Factors of These Regions. For This Reason, Qaramata is One of the Pioneers of Geopolitical Thought in the Islamic World Due to the Choice of Bahrain as a Place to Spread His Thought.

    Keywords: Qarmatians, Abbasid, Geopolitics, Geographical context
  • Somayyeh Derakhshan, Jamshid Masoumi, Majid Vaziri Pages 57-71
    Background and Aim

    The Rights and Duties of Couples Form the Basis of the Family Behavior System and the Relationship Between Them. For This Reason, Weakness and Lack of Change in the Laws and Rights of Couples Can Have Adverse Effects on Cohabitation. One of the Most Important Things That Can Relate the Changes of Time to the Discussion of Couples' Rights are the Components of Time and Place That are Discussed in This Study. The Question that the Present Study Seeks to Answer: In What Ways do Time and Place Affect the Rights and Duties of Couples?

    Materials and Methods

    The Method Used in the Present Study is Descriptive-Analytical, Which Has Been Collected in a Documentary Manner Using Books, Articles, Jurisprudential Sources and Views Presented by Lawyers.

    Findings

    Time and Place are the Advancing Element of the Legal System Between Couples, Which, Both in Terms of Rights and Duties, Lead to the Formation of Good Communication, Loyalty and Mutual Respect Between Couples, Proper Performance of Matters Such as Custody of Children, Their Upbringing. It Also Becomes a Model for the Family Behavior System.

    Conclusion

    The System of Couples' Rights in Iran, According to The Extraction of Laws From Religious and Islamic Texts, Always Responds to the Needs and Problems of Couples Based on Rights and Duties, Which of Course Requires Considering New Components of Human Rights in Various Dimensions. Using the Condition of Marriage Conditions Allows Women to Reduce Legal Restrictions Against Them and Gain More Independence and Freedom in Family Duties and Obligations Arising From Marriage. These Conditions Include the Freedom to Choose Women's Employment, The Restriction of Men's Dominance Over the Family, and the Creation of Laws For Women's Freedom of Action in the Category of Enjoyment and Even the Right to Divorce.

    Keywords: Couples' Rights, Homework for Couples, Islamic Law, Time, Place
  • Yahya Aghaei, Behnam Habibi Dargah, Heidar Hassan Zade Pages 73-85
    Background and Aim

    International Institutions Are Recognized as one of the Most Important Legal Pillars in the Contemporary Era. For This Reason, There is a Set of Formal and Informal Institutions Whose Goals and Policies Need to be Examined in the Light of Their History and Developments in the Light of the Changes of the Time. The Purpose of the Present Study is to Change the Goals of the Arbitration Institution in the Light of the Historical Developments of this Institution.

    Materials and Methods

    The Method Used in the Present Study is a Qualitative one That Specifically Uses a Descriptive-Analytical Approach and has Collected Materials in a documentary and Library Way.

    Findings

    Arbitration Institution Today is out of the Traditional and Simple State and has Become an Agreement and Contract and has Codified Legal Rules. Membership and Acceptance in Them Requires the Normalization of Domestic Laws and Regulations in Order to Resolve an Important Part of Legal Disputes in Various Issues. The Arbitration Body Does not have a Specific Organizational Structure. Also, The Interpretation of the Legal Rules of the Arbitral Institution and the Domination of Some Countries Over its General Legal Rules is Considered as one of the Challenges of the Arbitral Institution and an Obstacle to its Learning.

    Conclusion

    In Terms of the Impact of Historical Events, the Acceptance of Conventions (Especially the 1958 New York Convention), the 1958 UNCITRAL Model Law, the Model Laws on Arbitration, the Establishment of Arbitration Institutions, the Oil Crisis of the 1970s, The Growth and Development of International Trade. In the Present Era, it is one of the Most Important Reasons for the Expansion of the Rules and Goals of the Arbitration Institution, Which has Undergone Several Transformations According to the Developments.

    Keywords: Arbitration, Historical Developments, International Institutions, Governmentsof Respect for Individual Freedom, Principle of Usefulness, Principle of Non-Harm, Principle of Justice
  • Hamed Hagshenas, AliAkbar Farahzadi, Abedin Momeni Pages 87-98
    Background and Aim

    Examining Trade Relations From the Perspective of Religious Teachings is one of the Basic Criteria in Examining the Attitude of Islam Towards Interaction and Establishing Relations With Other Nations, Including Non-Muslims. The Aim of the Present Study is to Study the Historical Relationship of Muslim Business Relations From the Perspective of Verses and Hadiths as well as the Life of the Holy Prophet of Islam (PBUH) and the Infallibles (AS).

    Materials and Methods

    This Research is Based on a Descriptive-Analytical Method and Using a Historical Approach and Analysis of Documents and the Use of Written Library Resources and Using Verses, Hadiths and Jurisprudential Opinions Known as Historical Analysis of Muslim Trade Relations With Non-Muslims. Paid.

    Findings

    Muslim Trade Relations With Non-Muslims are Closely Related to Civil Rights in Islam. This Means that According to Islamic Rules, Muslim Trade Relations With Non-Muslims Should be Based on the Inherent Dignity of Human Beings, the Dignity of the Islamic Society, the Denial of Hardship and Also the Interest of the Islamic Society.

    Conclusion

    As Long as Non-Muslims do not Act Against the Public Security and Integrity of the Islamic Society, they Can have Economic and Commercial Activities Like Other Citizens, And Muslims Can also Establish Business Relations With Them. Islam's Attitude Towards Interacting With Non-Muslims is Followed by Considering General and Specific Privileges for Non-Muslims, Which, of Course, Should not be an Economic Pretext for the Spread of Unusual and Forbidden Economic Practices in the Field of Business and Wealth Creation.

    Keywords: Muslims, Non-Muslims, Islam, Historical Analysis, Citizenship Rights
  • Seyyedeh Marziyeh Davar Panah, Seyyed Mohsen Razmi, MohammadReza Kazemi Golverdi Pages 99-109
    Background and Objective

    although the jurisprudential guardianship in its political sense is an idea belonging to the contemporary era and establishment of Islamic Republic system in Iran, it is historically rooted in the thoughts of the Shiite jurisprudents who have fostered the elements of this concept during various eras. Based thereon, the present study aims at the investigation of the history of the jurisprudents’ guardianship as viewed by Sheikh Tusi also known as Sheikh Al-Ta’efeh [the elder of the tribe].

    Materials and Methods

    the study method is descriptive-analytical and use will be made of the works by Sheikh Tusi and other Shiite jurisprudents and scholars as the primary sources of the research. Therefore, the required information has been collected based on documentary and library research.

    Findings

    the mindset of Sheikh Tusi about the guardianship of the jurisprudents is based on their playing of roles in the social and judicial affairs as well as their devising of strategies for receiving Khoums [one fifth of the properties) and dealing with the financial matters and his mindset does not feature a prominent political aspect. However, the ideas of the jurisprudents about various affairs of the society is influential and articulate in the era of occultation of the immaculate Imams (peace be upon them) for they are individuals with sufficient recognition and knowledge in the area of the religious verdicts and this same approach has become a ground for the fostering of the theory of jurisprudential guardianship by the other Shiite scholars which is reflective of the theory’s perfection in the course of Shiism’s history.

    Conclusion

    proposing jurisprudents as the continuers of the movement by the great prophet of Islam (may Allah bestow him and his sacred progeny the best of His regards) and the immaculate Imams (peace be upon them) in the domain of various issues, fostering of the Shiism’s political mindset based on the guardianship of the jurisprudents against the political mindset of the tyrannical sultans and the fellows of oppression and considering the jurisprudents as rightful persons in the judicial and non-litigious matters are amongst the indicators that can reveal the mindset of Sheikh Tusi as a carrier for the transferring of the theory of the jurisprudential guardianship to the future eras.

    Keywords: guardianship of the jurisprudents, Sheikh Tusi, Islamic mindset
  • Ali Zarin Mehr, Hassan Shadpour, Mohammad Nabi Salim Pages 111-123
    Background and Objective

    Islamic Civilization in the Early Centuries From the Second Century to the fifth Century AH, Has Passed its Golden Age, and it Was During This Period that Extensive Intellectual and Scientific Ideas and Schools of Thought Were Formed. One of the Influential Currents in This Period Was the Translation Movement, Which Caused the Emergence and Fall of Some Scientific and Philosophical Ideas in the Islamic World.

    Materials and Methods

    The Method Used in the Present Study is Descriptive-Analytical Based on Theoretical Studies and Library Researches.

    Findings

    The Translation Movement Has Influenced the Formation of Scientific Currents in the Middle Ages in Various Ways. First, it Promoted Etzali Ideas Through the Translation of Greek and Syriac Works and Their Fusion Into Islamic Culture. Secondly, it Created a Situation in Which the Ash'arites, in Opposition to Etzali Ideas, Resorted to Philosophical Methods and Rose up Against the Mu'tazilites.

    Conclusion

    The Works of the Translation Movement have Continued Even to This Day and Have Spread Philosophical and Argumentative Ideas in the Islamic World in Various Forms. In Addition, the Rationalism and Discourse-Centeredness of Mu'tazilites’ Thoughts and Works Caused Further Discussions and Opinions in the Field of Epistemology of the Islamic World as a Result of the Translation Movement. The Translation Movement and Its Derivatives Have Renewed Religious Modernity Among Iranians After a Long Pause and Created a Philosophical Controversy Between Various Currents, Including the Ash'arites and the Mu'tazilites, Which itself Expresses the Conflict of Opinions in the Golden Age of Islamic Civilization.

    Keywords: Translation movement, Etzali, Ash'arite, Civilization of Islam
  • Mohammad Daraei, AhmadReza Khazaei, Ebrahim Yaghouti Pages 125-136
    Background and Aim

    Islamic Society Which is in Fact the Same Country or Islamic Land Where the Majority are Muslims or Islamic Rules Prevail, Has a Lot Relationship With Citizenship Rights. The Members of the Islamic Community are Citizens (Muslims and non-Muslims) Who Have Their Own Rights. The Present Study Seeks to Investigate the Attitude of the Islamic Society Towards the Civil Rights.

    Materials and Methods

    The Present Descriptive-Analytical Research has Collected Information from Books, Articles, Religious Texts and Documents to Write the Subject.

    Findings

    Islamic Society Often Means Drawing an Ideological Border or, if Possible, a Geographical One Between the Islamic World and the World of Infidelity, Which, of Course, is Based on the Liberating Teachings of Islam and the Political, Social, Cultural and Economic Rights of Citizens. It is Observed Among Muslims and Non-Muslims as Well. Therefore, the Emergence of the Islamic Society is Due to the Implementation of Islamic Rules and Peaceful Coexistence Based on Divine Teachings and Does not Only Deal With the Rights of Citizens at the Geographical Border.

    Conclusion

    The Islamic Society Defines the Range of Attitudes and Boundaries of Islam in Relation to Other Schools and Ideologies, But its View to Contemporary Citizenship Rights is a Positive and Progressive. The Idealistic and Extraterritorial View of Islamic Society is not Compatible With the Hegemonic Approach, but is a Moral Message for the Realization of the Oppressed Around the World and a Life of Peace and Justice that Forms the Basis of Civil Rights Today. Islamic Jurists Should Try to Explain the Islamic Rules on Citizenship Rights in the Light of Contemporary Developments and to Avoid Accusations of Human Rights Around the World. This Unites the Islamic World, Both Shiites and Sunnis, and Creates a Unified Approach to Customary Citizenship Rights.

    Keywords: Islamic Society, Islamic Citizenship, Citizenship Rights, Islam
  • Sadegh Salami, Farid Beyranvand, Afshin Jafari Pages 137-149
    Background and Aim

    With the spread of terrorist operations in the aftermath of the 9/11 attacks, in the process of combating terrorist activities, for a variety of reasons, including the lack of control tools and the special status of terrorist forces relative to ordinary people, some governments have taken steps to prevent defendants They committed terrorist acts in some instances of human rights and humanitarian law, including the right to a fair trial.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    The new practices have been heavily criticized by writers, lawyers and even non-governmental actors such as the Red Cross. These criticisms led to the drafting and ratification of important non-binding documents by the United Nations. These non-binding documents moved to interpret and reinforce existing rigid norms.

    Ethical Considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    In analyzing the case law of national courts in the face of soft humanitarian law, two different assumptions can be made: In the first hypothesis, the pattern of behavior of national courts in the face of the soft law environment is also considered by other national courts in the territory of other countries and this behavior of national courts through repetition, in fact, provides a good basis for the formation of international customary norms and rules. In the second hypothesis, national courts resist the formation of new customary norms and rules. Simply put, they do not enforce the soft norms and rules proposed by other courts in the international law literature because they are non-binding and conflict with some of the existing strict principles and rules.

    Keywords: Humanitarian Law, the Right to a Fair Trial, National Courts, International Soft Law
  • Seyyedeh Sheyda Gharibzadeh, Ahmad Kamranifar, MohammadKarim Yousef Jamali Pages 151-163
    Objective and Background

    Amongst the Newly Emerging Creeds That Had Been Able to Exert a Considerable Deal of Effect During Sassanid Era on the Then Political and Social Statuses Was the Mindset of Mazdak and his Followers, i. e. Mazdakis. This Movement Challenged the Class Relations and Divulged the Clergymen and Magi’s Influence and Succeeded in Changing Some of the Iranian Society’s Historical and Social Relations. The Present Study Seeks Investigating the Mazdakism’s Political and Social Effects.

    Materials and Methods

    The Present Study Uses a Descriptive-Analytical Method to Analyze the Expansion of Mazdakism and its Effect on the Political and Social Relations of the Iranian Society in the Sassanid Era.

    Findings

    Mazdak’s Thoughts Hence Mazdakism Challenged Many of the Social Relations, Including the Domination of Some Classes Such as Clergymen and Magi as Well as the King’s Companions in the Sassanid Era. Amongst the Challenged Issues Was the Proposition of the Equality in Properties and Wives That Could Bring About Attractiveness for the Lower Social Classes That Thought They Can Accordingly Make up for the Oppressions to Which They Had Been Subjected. On the Other Hand, the Sassanid Ghobad, as Well, Took Advantage of Mazdak’s Vast Movement and Announced Himself as a Follower of Mazdakism so as to be Able to Reduce the Power of the Clergymen and Simultaneously Restore the Prior Kingship Relations.

    Conclusion

    As One of The Essential Pillars of Practicing Policies in the Iranian Society, Parity and Equality Have Been the Source of Evolution in the Society Since Long Ago With Mazdak’s Mindset Being an Applied Manifestation Thereof. Mazdak’s Equality-Seeking Thoughts Made the Lower Social Classes Hopeful in the Establishment of Social and Political Justice and it can be Even Said that they Became Preludes to the Expansion of Equality-Seeking Thoughts Amidst the Religious and Political Creeds in the Later Periods. Although the Idea of Having Equal Shares of Women and Wives Was Raw and Unexpected, it Was Expressive of the Class-Based Suppression in the Time of Sassanids and it Encouraged Everyone to Gather Around and Rise up With Mazdak. In This Way, Mazdak’s Uprising Has Been one of the Turning Points of the Attention to the Establishment of Equal Relations in the Iranian Society.

    Keywords: Mazdakis, Sassanid Era, Class-Based Oppression, Social Justice
  • Hossein Jiba, Mohammad Rouhani Moghaddam, Maryam Aghaei Bajestani Pages 165-178
    Background and Aim

    Today, Cyber Theft is one of the Most Common Forms of Cybercrime, Which has Entered the Field of Proprietary Criminal Law and Has Challenged the Principles and Rules Governing Traditional Theft. This Crime, in Spite of the Similarities With its Traditional Type in Terms of Name, Result (Acquisition of Other People's Property) and Crimes Against Property, has Fundamental Differences in Terms of the Constituent Elements of Crime and Punishment. Therefore, the Purpose of this Study is to Investigate the Historical Developments of the Actus Reus in Traditional and Electronic Theft.

    Materials and Methods

    In the Present Study, Which Has Been Collected by Descriptive-Analytical Method and Using Library Tools, While Examining the Differences Between Traditional and Computer Theft, in Particular, the Actus Reus of These two Criminal Behaviors has Been Discussed. What has Been Discussed in Related Research so Far is the Study of Electronic Theft in the Framework of the Islamic Penal Code adopted in 1370. For this Reason, Firstly, in the Present Study, the Historical Developments of This Type of Theft Will be Examined in the Midst of Legislative Developments, and Secondly, the Author Will Emphasize and Focus on the Actus Reus of This Theft; Also, in Addition to the Discussions, the Feasibility of Committing Border Theft in the Field of Electronic Theft Will be Discussed.

    Findings

    There are Differences and Similarities Between Traditional and Computer Theft in Terms of the Elements That Make up Crime. Among Other Things, the Actus Reus in Both Crimes is Steal. Of Course, Steal in Cyber Theft is Different From Kidnapping in Traditional Theft. Thus, Steal in Computer Theft According to Article 12 of the Cybercrime Law Includes the Following Types of Behavior: One is "Caught" and the Other is "Cut", Which in the Dump, Unlike all Traditional Theft Cases, Still Has the Same Data at its Disposal.

    Ethical Considerations

     In Order to Organize this Research, While Observing the Authenticity of the Texts, Honesty and Fidelity Have Been Observed.

    Conclusion

    In the Present Study, it Will be Observed That the Subject of Crime is Traditional Theft of Property. However, the Subject of the Crime of Cyber Theft is Limited to Data and Information, and the Data on the Subject of Cyber Theft do Not Have to have Financial Value. Because, Firstly, in the Text of the Law, Data is Absolute, and Secondly, What is Important in Relation to Data and Information is Their Content. In Computer Theft, the Element of Illegality is Required, Which is Equivalent to the Same Dissatisfaction in Traditional Theft. One of the Important Differences Between These two Crimes is the Context of the Crime. In Computer Theft, Cybercrime is the Basis of Crime, Which is a Kind of Virtual Environment. While the Crime Scene of Traditional Theft is the External Environment or the Physical Space.

    Keywords: Electronic theft, Traditional Theft, Actus Reus
  • Hamid Abhari, Sam Mohammadi, Elham Adeli Far Pages 179-193
    Background and Aim

    With the Introduction of Technology in the Legal system of Different Countries, Including Iran, Various Advances Have Been Made, Including in the Fields of Litigation and Electronic Service. In the Meantime, Electronic Service as one of the Components of a Fair Trial Should be Considered. The Need to Use Electronic Devices in the Process of Litigation and Service is an Undeniable Issue. This Necessity is Felt More in the Current Situation of the Society and the Judiciary has Used These Conditions as a Suitable Opportunity to Advance its Goals in the Field of Litigation and Electronic Service.

    Materials and Methods

    In This Study, Which has Been Collected by Analytical-Descriptive Method and Using Library Tools, First, the Process of Electronic Service in the Iranian and Common Law Legal Systems Has Been Examined. In the Next Step, According to the Tools Available to the Courts of Both Legal Systems in the E-Litigation Process, the Effects and Gaps of These Systems Have Been Considered and Discussed.

    Findings

    In the Field of Electronic Service, in Order to Complete This Great Change in the Iranian Judicial System, This Process Should be Designed for Iranians Abroad and People With Unknown Location and Without an Account. On the Other Hand, the E-Litigation System Does not Have the Ability to Completely and Fundamentally Bypass the Traditional System; Rather, it Must Move Alongside This System and Develop and Improve its Efficiency.

    Ethical Considerations

     In Order to Organize This Research, While Observing the Authenticity of the Texts, Honesty and Fidelity Have Been Observed.

    Conclusion

    Examining the Common Law System in the United States and the United Kingdom, We Find that the Principle of Optionality Applies to Electronic Service and Courts Use Electronic Service in the Case of Consent, as Well as in Cases Where They are Frustrated by Traditional Means; This Indicates that Electronic Service has Come to the Aid of the Traditional System With the Help of the Judicial System, and that the Courts Should not Approach the Elimination of Traditional Methods.

    Keywords: E-Justice, Electronic Service, Common Law, Iranian Law
  • Khosro Mobini Majd, Behnam Habibi Darghah, Hassan Badini, Abbas Pahlevan Zadeh Pages 195-208
    Objective and Background

    The Historical Evolutions of the Lawsuit Management in the Advanced Legal Systems Signify that a Vast Part of the Efforts in the Area of Trial have Been Spent for the Creation of a Fair and Truth-Oriented System. The Arrival at this Optimum Entails Designing a Precise and Comprehensive Method of Trial Process Wherein Each of the Lawsuit Actors, i.e. the Judge and the Parties, are Provided With Equal Facilities for Winning the Case. The Present Article Aims at Exerting Efficient Regulations for Preventing Carelessness, Imposition of Costs, Loss of Opportunity and Psychological Pressures Stemming From the Legal Case’s Stress.

    Study Method

    This Descriptive-Analytical Article has Been Carried out Through Library Research and Note-Taking has been the Method of Choice for Data Collection.

    Ethical Considerations

     This Article has Been Prepared and Codified Through Adherence to Honesty and Without Unscientific and Unspecialized Bias and With Respect to the Intellectual Rights of the Authors.

    Study Findings

    The Study Findings Signified That the Positive and Constructive Evolutions Brought About in the Area of Lawsuit Management have Resulted in the Concomitant and Good Will-Based Cooperation Between the Judge and the Lawsuit Parties. The Observation of the Regulations, the Principles Governing the Trial Process and the Legal Doctrine Indicated That the Distribution of the Roles is to a Large Extent Balanced in the Area of the Factual and Judicial Affairs and that this Balance is Reflective of the Judges and Parties’ Correct Management of the Lawsuit.

    Conclusion

    Although There are Superiorities in the Civil Lawsuits With them Belonging to the Lawsuit Parties in the Factual Affairs and to the Judge in the Judicial Affairs, This Relative Superiority Does not Cause the Role of the Judge in Administrating the Factual Affairs and that of the Lawsuit Parties in Administrating the Judicial Affairs to be Passive and Less Important. In Fact, Lawsuit Management is a Manifestation of the Analytical Investigations Along With Related Economic Matters and Seeks Better Perception of the Lawsuit as a Legal-Economic Phenomenon From the Perspective of the Administration of the Trial Actors’ Mutual Behaviors.

    Keywords: Lawsuit management, Principle of Lawsuit Invariability, Judge, Civil Trial, Historical Analysis
  • Nurollah Sadeghkhani, MuhammadJavad Ja’afari, Iraj Ranjbar Pages 209-223
    Objective and Background

    In Every Country, the Constitution is the Document Rendering Coherent the Relations Between the Nation and the Government. The Contemporary History of Iran Has Accommodated Two Laws, Namely the Constitutionalism Era’s Constitution and Islamic Republic of Iran’s Constitution. The Present Study Aims at Historical Investigation of the Citizenship Rights’ Evolutions in the Abovementioned Constitutions.

    Ethical Considerations

     Trustworthiness, Honesty and Content Originality are the Principles Completely Observed in the Present Article From the Beginning to the End.

    Materials and Methods

    The Present Descriptive-Analytical Research Has Been Compiled Through Taking Notes From Library Resources.

    Study Findings

    As Signified by the Study’s Findings in Regard of the Trends of the Citizenship Rights’ Historical Evolutions in the Constitutionalism Era’s Constitution And Islamic Republic of Iran’s Constitution, Regulations Have Advanced Towards the Preservation of the Human Veneration and Observance of the Citizenship Rights.

    Conclusion

    It Was Found Out in a Study of the Trends of the Abovementioned Constitutions That Each Has Its Own Specific Properties and That Each is Different Somewhat in Terms of the Citizenship Rights From the Other in Such a Way That the Individuals’ Citizenship Rights Were Not Being Respected the Way They Deserved in the Constitutionalism Era’s Constitution; As an Example, There Was no Principle in the Foresaid Constitution for Respecting the Women’s Rights Whereas the Islamic Republic of Iran’s Constitution Has Paid a Lot of Attention to This Important Matter. These Two Laws are Also Different in Terms of Quantity and Quality in Such a Manner That the Constitutionalism Era’s Constitution is a Lot Smaller in Volume Than Islamic Republic of Iran’s Constitution; as for the Individuals’ Legitimate Freedoms, They Had not Been Given so Much Room in the Constitutionalism Era’s Constitution.

    Keywords: Law, Citizenship Rights, Islamic Republic of Iran’s Constitution, Constitutionalism Era’s Constitution
  • Salehe Mohaymeni, Amrollah Nikoomanesh*, Majid Vaziri Pages 225-238
    Background and Aim

     The Growing Trend of Population and Lack of Space in Large Cities Justifies the Existence of Apartment Living. Apartment Construction Has Become an Independent Profession of Some Individuals and Legal Entities in The Years After the Islamic Revolution Due to Population Growth and Consequently The Increase in Demand for Housing and the High Cost of Urban Land on the Other Hand Forced Builders to Meet Part of Their Financial Needs by Pre-Selling Some of Their Buildings. Also, the Low Purchasing Power of Applicants on the Other Hand Encouraged Them to Pre-Purchase. And the Payment of Installments Became the Price. All These Factors Went Hand in Hand so That the Phenomenon of Pre-Sale and Pre-Purchase of Apartments Became Common and Widespread in Big Cities. The Main Purpose of the Research is to Help Resolve the Problem of Disputes Between the Parties in Pre-Sale Contracts, Which is a Major Part of Legal Cases in the Courts.

    Findings

     With a Historical Study in the Legislative Process Regarding the Pre-Sale of Buildings, the Findings Indicate That the Law Adopted in 2010 Has Solved the Problem of Many Judicial and Legal Problems Facing Pre-Buyers and Pre-Sellers and Abuses. Has Prevented the Possibility in This Regard.

    Research Method

     This Article Has Been Done in a Descriptive-Analytical Manner Using the Library Method and With Fish-Taking Tools.

    Ethical Considerations

    In all Stages of This Article; The Principle of Fidelity, Honesty and the Principle of Content Have Been Observed.

    Conclusion

     In The New Law, the Types of Pre-Sale Contracts are Separated and the Rights and Obligations of the Parties are Determined in Each of These Contracts. Until the Enactment of This Law, There Were Shortcomings Regarding the Conditions of Concluding this Contract, Which Have Been Eliminated by Approving This Law and Determining its Conditions and Required Documents. The Need for Official Registration of This Contract and the Documents Required for Its Registration are Also Stated in This Law. The Necessary Contents and Clauses of the Building Pre-Sale Contract Are Specified in This Law, Which Can Reduce the Occurrence of Unnecessary Disputes in This Regard. Considering it Necessary to Register the First and Final Stages of Concluding a Contract in the Notary Public Office in the 2010 law, Most of the Lawsuits Arising From the Pre-Sale Contracts of the Building are Resolved Automatically and do not Appear, and This is One of the Benefits of This Law. Obtaining the Necessary Documents Such as Construction License and Insurance Policy and the Certificate of the Supervising Engineer and the Need to Submit Them to the Notary Public Office are Other Benefits of This Law.

    Keywords: Pre-Sale, Legal Developments, Apartment
  • Hossein Ali Tajik Esmaeili, Mohssen Heydar Niya* Pages 239-254
    Background and Aim

    The Buyid Dynasty Played an Important Role in the Spread and Growth of Islamic Culture and Civilization. ‘Adud al-Dawla Was the Most Powerful Ruler of this Dynasty in Iran and Iraq, Who in 367 AH, as Amir al-Umara’, Actually Took Over the Affairs of the Abbasid Caliphate. According to the Testimony of Many Historians and Biographers, ‘Adud al-Dawla Was Known for His Friendship With Science and Literature and His Remarkable Support of Scientists and Scholars. Undoubtedly, Who was the Founder of Religious and Cultural Debates.

    Materials and Methods

    The Present Article Tries to Prove That the Era of Al-Buyids and Especially the Period of ‘Adud al-Dawla Dailami can be Considered the Era of the Hospital-Building Movement in Islamic Civilization by Using Library Studies and Using Descriptive-Analytical Method Based on Valid Data From Ancient Sources and new Research.

    Findings

    He Also Founded Mosques, Hospitals and Public Buildings in Many Other Cities. He Donated part of the Government's Assets to Charity. In Particular, it Cost a Lot to Build Hospitals. Baghdad's ‘Adudi Hospital, Which Became Famous all Over the World, is one of his Actions. The Construction of this Huge Hospital, Which Cost About one Hundred Thousand Dinars, Began in 368 Lunar Years and Ended in 372 Lunar Years.

    Conclusion

    This Hospital, With its Efficient Administrative and Educational Structure and Services, and Strong Financial Support for the Treatment and Welfare of Patients, Especially the Training of Physicians in Specialized Fields, Has Been Unique in the History of Educational and Medical Institutions in Islamic Civilization.

    Keywords: Al-Buwayh Government, Adudi Hospital in Baghdad, Hospital Construction, Medicine, Islamic Civilization
  • Hooriyeh Oghbaei, Zahra Fehresti* Pages 255-270
    Background and Aim

    Islam’s Legal System is a Strong Backup for Iran’s Legal System Because the Iranian Legislator Has made References in Various Cases to Islam and Cannon and all the Country’s Legislative and Judicial Decisions Must be Based on the Cannon. In Islam’s Rulings, Testation has Been Recounted as a Permitted Thing and it has Been Greatly Underlined Considering the Human and Social Aspects Thereof. The Importance of Testation in Islam is to the Extent That the Great Prophet (May Allah Bestow Him and his Sacred Progeny the Best of His Regards) has Ordered in This Regard That “the Person Who Falls Short of Making a Will Before Death is Flawed in Iintellect and Manliness”. The Present Study Aims at Extracting the Silent and Brief Cases of Iran’s Statutory Provisions Concerning Testation and Offering Documented Responses Through the Use of the Credible Jurisprudential Methods For Overcoming the Problems Existent Regarding Testation Via Matching Iran’s Laws and Islam’s Laws.

    Findings

    The Findings Indicated That the Laws of Iran and Islam Have Been More Interacting With One Another and That Iran’s Laws Have Been Drawn on Islam’s Laws in Regard of Testation. Thus, in Many of the Cases That the Civil Laws Have Been Silent or Ambiguous Regarding Testation, the Islamic Jurisprudence has Responded to the Extant Ambiguities.

    Research method

    The Present Documentary Research Has Been Conducted Through Taking Notes From Library Resources. Ethical Considerations: The Present Article Has Been Codified Relying on the Ethical Principles and in Adherence to Honesty and Trustworthiness.

    Conclusion

    Using Scrutiny in the Civil law, it is Observed That There Are Very Important Legal Issues About Testation and They May Cause Ambiguity and Confusion as Well as Quarrel Between the Inheritors and the Interested Parties in Many of the Similar Cases so it is Necessary to Clarify the Civil Law’s Silent and Brief Cases About Testation and Resort to the Islamic Jurisprudence for Finding Solutions to Such Cases as the Discrepancies Between the Testators, Testation by the Individuals With no Inheritors, Testation For the Inheritance of one Third or a Surplus Amount of the Left Properties and Some Other Cases That the Legislator Has Preferred to Keep Silent in Determining Their Statuses and no Response is Found in the Statutory Provisions.

    Keywords: Iran’s Laws, Islam’s Laws, Testation, Jurisprudence, Civil Laws
  • Bahareh Safikhani, Ahmad Shams*, Babak Darvishi Pages 271-285
    Background and Aim

    A Study of the Process of Determining Destiny Among Islamic Societies Shows That the Fate of the Majority of These Societies has Been Decided by the Elites. In Fact, the Right to Self-Determination is a Right That all People Have, and the Emphasis on the Participation of Individuals in Their Socio-Political Destiny is Both Rationally Desirable and Experience Has Shown That no System Will be Stable and Strong Without the Acceptance and Support of the People. In this Article, We Reveal how the Elites Function in the Maximum Participation of the People in the Elections, Which has Been Done With an Approach to the Elites in the History of Islam.

    Materials and Methods

    The Research Method in this Article is Descriptive-Analytical and Using Library Resources. Findings of the research: or the Facts Indicate That; What is Important is the Creation of Knowledge-Based Participation, an Effective Factor in This is the Need for Elites and the Use of Elite Ideas in Challenging Government Performance and Forcing Them to Be Accountable to Help the Public Work to Select the Best. Ethical considerations: From the Beginning to the End of This Article, Ethical Principles Such as; Trustworthiness and Honesty Have Been Observed.

    Conclusion

    Considering Our Country's Acceptance of the Principle of Self-Determination, Addressing How to Create Better Conditions for the Informed Participation of the People, as Well as the Obstacles Faced by Elites in Influencing the Right to Self-Determination, are Among the Necessities of This Article. The Elites, by Heating up The Election Scene Through Debates, Propaganda, Etc. , and by Rational and Organized Association, Away From Political Controversy, Cause the Maximum Participation of the People in the Elections, Because the Elites, in Order to Encourage or Limit the Participation of the People, They Have More Tools and Facilities and Because of Their Power and Impact, Therefore; TheyCan Accelerate the Political Progress of the Society With Their Actions and Help to Better Organize Political Participation and the Realization of Democracy. Therefore, Policymakers Should Remove Obstacles to the Identification and Cultivation of Elites Within the Framework of the Constitution and Political Requirements of the Islamic Republic of Iran. Provide a Mechanism For Elite Participation in Decision-Making and Decision-Making.

    Keywords: Elites, General Public’s Participation, Historical Trend, Equality, Destiny Determination
  • Nahid Naeemipour, Hadi Azimi Garakani *, Seyyed Ali pourmanoochehri Pages 287-298
    Background and Aim

    Marriage Indicates the Rule of Law and Duties in Marital Relations. Which Has Brought About Many Changes Since the Creation of Man Until Now, Regarding Various Factors in the Formulation of Regulations Related to This Rule are Considered. Customs and Social Habits, as a Factor and the Oldest Legal Phenomenon, Along With the Law are Among the Necessities of Social life. Our Purpose in This Article is to Examine and Explain the Nature of Custom, How it Interacts With Law, the Role and Application of Custom in Rulings. Related to Marriage From Both Financial and Non-Financial Perspectives, as Well as the Evaluation of These Cases With a Jurisprudential and Legal Approach. The Study of Customary Historical Developments in Matters of Marriage Will be How a Custom has Become a Practice Over Time, and How a Procedure Has Become a Law.

    Materials and Methods

    In this Article, It Has Been Compiled in a Descriptive and Analytical Method and Uusing Library Resource Collection Tools.

    Findings

    In This Article, it is Clear That the Law is Considered the Main Source of Law Due to Its Characteristics and Custom has Shown its Practical Value in The Role of Interpreter and Complement. Hence, the Place of Custom in the Legal System, Whether in the Position of Inference or in the Position of Application and Implementation of Rules, is Undeniable. In Islamic law, Although Islamic Law Contains Complete and Comprehensive Rules, the Role of Custom in the Development of Jurisprudence is Significant Because Islam Always Considers Valid Custom That has a Rational Origin and Does not Oppose the Holy Law. Ethical Considerations: In the Process of Writing the Article, From the Beginning to the End, Relying on the Principles of Fidelity, Honesty and Originality of the Content has Been Observed.

    Conclusion

    When we Study the History of Custom, One Part of it Goes Back to the History of the Predecessors and the Other Part Has Become a Current Custom and Practice With Many Changes. In Particular, Claims Related to Family and Marriage Have Been Referred to Custom. Considering the Vital and Influential Role of Family and Marriage on Social Systems and the Influence of the Family System, Especially Couples' Relations, on the Prevailing Custom, it Seems Necessary to Examine the Truth and Position of Custom in This Field With New Research and Study. Therefore, the Results of This Study Include: the Strength of the Influence of Custom in Understanding the Issues Raised in the Field of Marriage, Its Involvement in Legal Courts, Obtaining the Legitimacy and Acceptance of Some Customs in The Interests of the Public and the Purposes of Islam and the Decisive Role Custom Pointed to the Emergence of new Examples of the Rights and Duties of Couples.

    Keywords: Custom, Marriage, Historical Developments, Jurisprudence, Law
  • Soghra Azizi, Hadi Azimi Garekani *, Seyyed Ali Pourmanoochehri Pages 299-310
    Background and Aim

    Examining the Limits and Limits of the Islamic Government in Various Issues as Well as Its Duties Towards Worship is one of the Most Controversial Issues for Muslims. This Means That Some, by Limiting the Role of the Islamic Government, Want to Consider Worship as Private, and Some, With the Maximum Regard for the Duties of the Islamic Government, Want the Islamic Government to Play a Role in Worship. For This Reason, the Purpose of the Present Study is to Investigate the Historical-Analytical Duties of the Islamic Government Regarding Worship.

    Materials and Methods

    The Method Used in the Present Study is Descriptive-Analytical, Which According to the Approach of the Article, Uses Historical Sources That are Considered as a Historical-Analytical Approach.

    Findings

    The Islamic Government Has Been Established on the Basis of the Law Derived From Shari'a, and for this Reason, it Has Significant Powers and Duties in the Field of People Performing acts of Worship or Leaving Them to Perform Acts of Worship. For this Reason, Doing Things That Cause the Worldly and Otherworldly Happiness of the Members of Society or Leaving Them Causes Corruption and Threatens the Islamic Society, is one of the Duties of the Islamic Government in the Field of Worship. Therefore, Worships Whose Abandonment Promotes Corruption and the Spread of Denial Require the Intervention of the Islamic Government.

    Conclusion

    Islamic Rules are Most Concerned With Social Activities. Accordingly, Acts of Worship Whose Abandonment Causes Corruption and Threatens the Common Good Require the Intervention of the Islamic Government. Therefore, the Islamic Government Should Inform in the First Step and Reprimand, Punish and Punish in the Next Steps, and if it is Against the Interest of the Islamic Government if Muslims Abandon Worship and Abandonment of Duty, Then the Islamic Government Should Deal More Severely and Sharply to Protect the Interests of the System.

    Keywords: Islamic Government, Worship, Home Works, Historical-Analytical
  • Behrooz Chokan, Mohammad Nabi Salim *, Mirza Mohammad Hassani Pages 311-326
    Background and Aim of Study

    Many Researchers Don't Have Exact Information About Pre-Islamic Samarkand, and Most Records are Dispersed. In the Islamic Period, too, Sources on Samarkand are Fewer Than Those on Other Cities of the Great Khorasan. However, It Can be Understood From Writings That it Has Been one of the Largest Cities of Transoxiana, and on the Route of Great Commercial Highways. The Aim of this Research is to Perform a Historical and Political Study on Samarkand's Conditions From the Beginning of Arab Conquest Till Ma'mun's Caliphate.

    Materials and Methods

    The Research Method of This Study is Retrospective, and of the Descriptive-Analytic Type.

    Findings

    Arabs Entered Samarkand in the Second Half of the First Century (A. H. ) in Order to Capture Khorasan. Qutayba-Ibni-Muslim Annexed the Whole Samarkand to Iraq. During the Abbasides Period, Samarkand Was Ruled by Abu-Muslim, and the City Was in Peace for Some Time. But After Abu-Muslim Was Killed, the Abbasides Sent Numerous Rulers to Samarkand, and Kept the Place Under Their Own Predominance. Ethic Considerations: In this Study, the Principles of Trustworthiness, Honesty, and Avoidance of Advocating Texts are Regarded.

    Conclusion

    Arab Muslims Entered Khorasan, and Marv Aftermath, Chasing Yazdgerd the Third. There, they Recognized two Great Powers of the Time, That is, the Chinese and the Turks. Arabs' Conquests have Been Mostly Done to Confront the Probable Attacks by the Chinese and Turks. The Abbasides, Whose Ancestors Date Back to Abdul-Mutalleb, Rose in the Name of Islam and Approaching the Alavids, But Pushed Back All the Others, and Monopolized the Victory to Themselves. The Abbasides Also Sent Different Rulers to Samarkand After murdering Abu-Muslim.

    Keywords: Historical, Political, Samarkand, Arabs, Abbasides, Umavides, Turks
  • Shahin Asgaryar .Manizheh Sadri *. Aziz Taleei Gharah Gheshlagh . Monireh Kazemi Rashed Pages 327-342
    Background and Aim

    With the Outbreak of World War II, the Iranian Government Declared Neutrality. But Iran's Neutrality Was ignored by the Warring Countries Because of its Strategic Position. The Outbreak of World War II in Most Countries, Especially Iran in Terms of Specific Geographical Location, Had Devastating Effects on People's Lives. The Destruction of the Socio-Economic Structure, The Agricultural Recession, Social Insecurity, and the Spread of Infectious Diseases Have Been the Consequences of This War. The Region of Azerbaijan, and Especially Urmia, Entered the War Earlier Than Other Regions Due to Its Proximity to the Soviet Government. In Addition to Creating Armed Conflicts, Soviet Forces Confiscated People's Property and Necessities, Including Public Goods and Grain, and Exported Them to Their Country, Causing Poverty, Famine, High Prices, and Social Insecurity, Including Clashes Between Various Minorities.

    Materials and Methods

    In This Research, A Common Mmethod in Historical Research, Based on Library Studies, Has Been Used. Historical Data Based on Documents, Newspapers and Related Books Have Been Examined to Provide a Detailed Scrutiny With a Descriptive-Analytical Approach to the Causes and Manner of Famine and Crises Caused by World War II in Urmia.

    Findings

    The Research Findings Show That Ethnic, Religious and Racial Diversity Along With the Presence of Soviet Forces and Its Actions Such as Killing and Looting of People, Looting of Property and Livestock and Confiscation of Grain in Favor of Soviet Forces, Causing agricultural Stagnation, Migration, Lack of Peace in the Cities, Lack of Bread, Theft by Villains, The Spread of Diseases and the Inability of the Central Government.

    Ethical considerations

    Trustworthiness and Honesty in Expressing the Content and Accurate Citation in the Use of Various Sources Have been Observed in This Research.

    Conclusion

    As a Result of Iran's Unintentional Entry Iinto World War II, Various Regions Suffered Irreparable Consequences From the War. Due to Their Proximity to the Northern Borders, The Azerbaijan and Urmia Regions Were more Severely Attacked by Soviet Forces and Suffered Irreparable Political, Social and Economic Damage.

    Keywords: World War II, Azerbaijan, Urmia, Crisis, Famine
  • Ebrahim Akbarian, Seyyed Bagher Seyyedi Bonabi*, Rahim Vakilzadeh Pages 343-369
    Background and Aim

     A Ancient Study of Moharebeh Make Known That This Corruption is One of the Corruptions Predicted in Iranian and Islamic Law, and has Been Well-Thought-Out in Islamic Law and Deliberated in Detail. In This Regard, the Lawmaker of the Islamic Republic, Subsequent the Holy Sharia of Islam, has Included This Sharia Launch in the Islamic Penal Laws. The Basis of the Lawmaker for Criminalizing Moharebeh is Verse 33 of Surah Ma'idah. Our Aim in This Article is to Clarify the Antiquity of Iran and Islam in the Face of Moharebeh.

    Research method

     The Research Method in This Article is Library and Using Library Properties.

    Ethical considerations

    This Article Stick to the Principles; Observance of Fairness and Justice, the Attitude of Truth-Seeking and Honesty has Been Equipped and Compiled.

    Findings

     The Findings Indicate That All Over the History of Islam, According to Verse 33 of Surah Ma'idah, There has Been the Chastisement of War and has Always been Abused by the Rulers and Based on it, They have Suppressed Their Political Opponents. In Iranian Criminal Law, the Agenda and Instance of the Crime of Moharebeh are not Clear and the History of Its Ambiguity Can be Sketched Back to Article 183 of the 1991 Islamic Penal Code.

    Conclusion

     From the Matters Raised, it Can be Settled That Both in the History of Iran and in the History of Islam in General, Moharebeh, the End Result of Which is Dishonesty on Earth, From the Point of View of the Jurists of Islamic Religions (Both Private and General) and From the Point of View of Law. Knowledge That has Been Candied as a Legal Title in the Text of the Islamic Penal Code Vis-à-Vis Limits. It is Considered a Hated Marvel. The Society and the Government Have Also Risen Up to Compete With it and have Imposed Punishments to Punish the Warlords and Corruptors so That the Society Can Reach Public Ease and Consolidate its Dominion and Can Serve the Society and the People and the Divine Directives Can be Protected From Aggression. And Others Should not be Vigilant and do not Practice in Order to Arrival Security and Health to the Community and Put the Whole Shebang in its Legal and Legal Path.

    Keywords: HadithMoharebeh, IranianLaw, IslamicLaw, AntiquityOfLaw
  • Somayeh Hafezi, Hadi Azimi Garekani*, Seyyed Mohammad Reza Emam Pages 361-372
    Background and Aim

    Dowry is One of the Pillars of Nuptial in Islam and is one of the Privileges for Women. This Right has Diverse Dimensions That Have Changed Both Qualitatively and Quantitatively Over Time. For This Motive, the Present Study Scrutinizes the Historical Progression of Dowry in Islam. The Interrogation is What is the Brashness of Islamic Jurisprudence to the Changes of Dowry Over Time?

    Materials and Methods

    The Method of This Research is Evocative-Analytical and a Qualitative Method Has Been Used to Excerpt and Analyze the Ancient Developments of Dowry in Islam.

    Findings

    The Conclusions of The Present Study Show That Most Jurists, Counting Shiite Jurists, Even Though in Quantitative and Qualitative Alterations in Determining the Dowry for Women, But the Code of the Obligation of Dowry for Women, it is a Talent From a Man, Taking into Account the Conditions The Economics of the Parties and the Observance of Restraint in Influential the Dowry, not to Violate the Ritual of the Holy Prophet of Islam (PBUH) and Also not to Accept it From Anyone Other Than Women.

    Conclusion

    Based on The Present Study, it Can be Settled That an Important Part of the Concerns and Problems of our Civilization Today in the Matter of Marriage is the Resolve of Illegal and Unsuitable Numbers and Figures that are Resolute in the Dowry. Consequently, Instead of Approaching Justice, it has Strayed From the Criteria Set by the Holy Prophet of Islam (PBUH). What is Proposed is to Move Away From a Money-Oriented View of Dowry and Replace it With a Gifted and Loving View of Dowry, the Main Purpose of Which is Nothing but to Protect Women and Establish Equality Among Human Beings.

    Keywords: Dowry, Islam, Historic Progresses, Privileges
  • Aliakbar Jafarinadoushan* Pages 373-382
    Background and Aim

    Iran's civil law, as one of the most enduring effective laws in the Iranian legal system, is the result of the extensive efforts of compilers who benefited from deep jurisprudential and legal knowledge and experience. In the meantime, examining the role of an experienced jurist and judge such as Seyyed Mohammad Fatemi Qomi as one of the most effective writers of civil law can help explain the historical and legal principles of this law and discover the obscure angles in the history of Iranian civil law.

    Materials and Methods

    With a descriptive-analytical approach, all the letters, letters, lectures and articles that exist from the authors of the Civil Law are used to discover and explain the subject.

    Findings

    The draft of the first book of the Iranian Civil Law has been compiled several times by Seyyed Mohammad Fatemi Qomi from a decade before its adoption and has been presented in various meetings.

    Conclusion

    Based onthe research in the available documents, it seems that the scientific and experimental efforts of Fatemi Qomi in the two decades after the Constitutional Revolution, which led to his frequent drafting of civil law, in the final compilation of the first book of civil law in the commission The compilation of this law in 1307 had a special and unique role, which after the approval of the parliament, has taken the form of a codified law.

    Keywords: Civil Law, Law Development, Fatemi Qomi, Imami Jurisprudence